El preu dels serveis funeraris a Sant Boi és dels més cars d’Espanya

El santboià José Luís Manzano denuncia des de l’associació Funerarias Abusos No que el preu dels serveis funeraris a Sant Boi és desproporcionat i els ciutadans no tenen informació sobre com funcionen i el seu preu real. Reclamen a l’Ajuntament que actualitzi les ordenances municipals per trencar el «monopoli» que asseguren que hi ha a la ciutat.

El tanatori de Sant Boi que gestiona l'empresa Altima // Altima Serveis Funeraris SL

El tanatori de Sant Boi que gestiona l’empresa Altima // Altima Serveis Funeraris SL

L’organització de consumidors OCU calcula que el preu d’un servei funerari, el que popularment coneixem com un enterrament, costa uns 3.500€ de mitjana a Espanya. La mateixa associació publica en un estudi que en municipis on «les empreses funeràries es troben en situació de monopoli el preu del servei es dispara» i assenyala Barcelona com la zona d’Espanya on un enterrament és més car. «El preu d’un servei a Sant Boi costa al voltant dels 6.000€», denuncia José Luís Manzano, que fa dos anys i arran d’un cas personal va decidir organitzar l’associació Funerarias Abusos No.

Manzano assenyala les ordenances municipals com la base del problema. La Llei 2/1997 de Serveis Funeraris va liberalitzar el sector a Catalunya, permetent que empreses privades s’encarreguessin de la gestió, tot i que la normativa deixa clar que es tracta d’un servei essencial i que les competències en aquestes matèria són dels ajuntaments. A partir d’aquí els consistoris van redactar les seves normatives per regular l’accés de les empreses privades als municipis, fins que l’any 2010 es va modificar la llei seguint un recomanació de la Comissió Europea per garantir l’accés a la informació de serveis i preus per part dels ciutadans i que els ajuntaments garantissin la lliure competència dels serveis funeraris.

«Les ordenances municipals són il·legals, estan carregades de traves que impedeixen que les funeràries més petites puguin instal·lar-se a Sant Boi», denuncia José Luís Manzano, que assegura que això provoca que al municipi «hi hagi el monopoli de l’empresa Altima». Per l’associació, les ordenances municipals són restrictives, ja que obliguen a qualsevol empresa que vulgui operar a la ciutat a disposar d’un tanatori, una flota de deu vehicles, professionals amb més de cinc anys d’experiència en el sector, un centenar de fèretres, i disposar d’un aval superior als 60.000€. D’aquesta manera, consideren que les ordenances faciliten que cap altra empresa s’instal·li a la ciutat, fet que permetria a Altima fixar els preus pels serveis més cars per la manca de competència.

José Luís Manzano explica que s’ha reunit amb diversos representants municipals per abordar la reforma de les ordenances però assegura que encara no s’ha fet cap modificació de la normativa. «He anat fins i tot diverses vegades a l’Oficina d’Atenció a demanar informació sobre els preus dels serveis, i no te’ls donen«, afirma Manzano, fet que constituiria un nou incompliment de la llei, que obliga als ajuntaments a donar tota la informació sobre els serveis i els preus.

Des de l’associació Funerarias Abusos No també asseguren que han rebut denúncies de veïns que afirmen que tan des de l’Ajuntament com de l’Hospital Sant Joan de Déu només els faciliten informació de l’empresa Altima per gestionar un enterrament, fet que suposaria una nova irregularitat, perquè el sector està liberalitzat i hi ha altres empreses que poden gestionar enterraments tot i que no sigui a Sant Boi. En aquest sentit, l’Autoritat Catalana de la Competència va multar l’empresa, l’Institut Català de la Salut i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat per dificultar la lliure competència.

Per tot això, Manzano ha decidit redactar un informe sobre la situació dels serveis funeraris a la ciutat que publicarà en breu i lliurarà als representants municipals. Amb aquesta iniciativa pretén que s’abordin els canvis normatius necessaris per tal que s’implantin altres empreses a Sant Boi i els enterraments puguin esdevenir més econòmics.

Recomanacions personalitzades