L’Ajuntament modificarà les ordenances per enterrar el monopoli funerari

El govern municipal està enllestint una nova normativa que flexibilitza les condicions per tal que altres empreses funeràries operin al municipi i espera que els ciutadans es beneficiïn d’aquesta competència.

L'entrada al tanatori de Sant boi, propietat de l'empresa Áltima // Marc Pidelaserra

L’entrada al tanatori de Sant boi, propietat de l’empresa Áltima // Marc Pidelaserra

“Lucrar-se amb una situació de dificultat de les persones és immoral”, diu amb contundència el primer tinent d’alcalde de Sant Boi, José Ángel Carcelén. “Per això abans de les vacances d’estiu volem aprovar les noves ordenances municipals per protegir als consumidors”, afegeix. L’Ajuntament ja té preparat un canvi de normativa que té per objectiu facilitar que altres empreses funeràries operin al municipi i, així, promoure més competència en aquest àmbit. Aquesta era una de les reivindicacions que va fer en aquest diari José Luís Manzano, president de l’associació Funerarias Abusos No.

Carcelén explica que després de reunir-se amb l’associació van posar-se a treballar en un canvi de normativa que eliminés gran part de les condicions que existien fins ara per tal que una empresa funerària pugui operar al municipi. Les noves ordenances preveuen no exigir ni fiança econòmica, ni obligatorietat de tenir un tanatori, ni una flota de cotxes determinada.

Amb aquestes mesures, el consistori espera que s’instal·lin més empreses al municipi i, quan passi això, es compromet a elaborar un catàleg de serveis i preus per oferir als ciutadans que precisin d’un enterrament.

Les principals modificacions

Sant Boi Diari ha tingut accés a l’esborrany de les noves ordenances municipals, que s’adapten a la legislació vigent. Es preveuen canvis importants en la regulació dels serveis funeraris, entre ells que qualsevol empresa funerària acreditada en un municipi podrà operar en qualsevol altre sense autorització expressa de cada Ajuntament. A més, no s’exigirà solvència econòmica ni fiances més enllà de les adequades a la prestació dels serveis. Això també suposa l’eliminació dels requisits difícilment assumibles per una petita funerària de personal, flota de vehicles i instal·lacions existents fins ara.

El consistori explica que amb aquestes modificacions es facilita que en un sol servei funerari es puguin contractar fins a cinc empreses diferents. Normalment es fa en un paquet conjunt, però hi ha cinc aspectes relacionats amb un enterrament que poden ser donats per alguna empresa únicament especialitzada en un d’ells:

  • Servei de recollida (del domicili de defunció al tanatori)
  • Servei de lloguer de la sala de vetlla
  • Servei de conducció o trasllat (del tanatori al cementiri o crematori)
  • Servei de crematori o cementiri
  • Serveis complementaris: corones, esqueles, recordatoris, persona que oficia el comiat, etc.

L’Ajuntament espera que amb el nou sistema el cost dels funerals s’adapti a la mitjana espanyola atesa que hi haurà molta més competència on fins ara pràcticament només hi operava l’empresa Áltima. José Ángel Carcelén ha confirmat que una altra gran empresa del sector, Mémora, ha manifestat el seu interès en instal·lar-se al municipi. El tinent d’alcalde també assegura que es posarà en contacte amb l’associació Funerarias Abusos No per explicar-los aquests canvis normatius i deixa clar que estan oberts a més propostes per incloure en les ordenances.

Recomanacions personalitzades