En marxa el projecte de carril bus i bici per la C-245

La Generalitat ha adjudicat la redacció del projecte de reforma de la carretera C-245 entre Cornellà i Castelldefels, que comportarà la construcció d’un carril bus segregat per on hi circularà un BTR (bus ràpid), i també d’un carril bici. L’obra té una inversió estimada de 20 milions d’euros.

Imatge de la C-245 des de la rotonda de la Parellada

Imatge de la C-245 des de la rotonda de la Parellada

La gran transformació de la carretera C-245 comença a materialitzar-se. Després que els ajuntaments s’organitzéssin per reivindicar millores en el transport públic, la Generalitat va decidir invertir en aquesta via per tal de millorar el trànsit i la connexió de les ciutats amb el carrilet de Sant Boi i el metro i el Tram a Cornellà. Així, el departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat per 531.000 euros, la redacció del projecte constructiu de millora de la mobilitat de la C-245.

L’actuació, que es farà amb l’objectiu de millorar la integració urbana d’aquesta via, consisteix en la construcció d’un carril bus i un carril bici en el traçat de la C-245 que unirà els cinc municipis: Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels, on viuen, en total, més de 350.000 persones. L’obra té una inversió estimada en 20 milions d’euros, que finançaran a parts iguals la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El termini de redacció del projecte és de 9 mesos de manera que la previsió és que les obres es puguin licitar l’any que ve.

Segons dades de la Generalitat, la C-245 suporta uns 35.000 viatgers en autobús cada dia; en algun tram, s’arriben a registrar més de 600 circulacions d’autobusos diàries, amb més de 40 vehicles en hora punta. El nou carril bus permetrà augmentar fins a un 25% la velocitat comercial en els trams urbans, així com guanyar seguretat del trànsit i fiabilitat dels serveis de transport públic.

La idea inicial del projecte és que s’amplii la carretera per tal de crear els nous carrils, i en els trams on això no sigui possible, s’haurà de reconfigurar la calçada actual, la senyalització horitzontal o la instal·lació de separadors. Actualment, la C-245 presenta característiques molt diferenciades al llarg del seu recorregut, amb seccions d’ample variable i configuracions particulars segons les ciutats que travessa.

L’AMB té previst, un cop es realizin les obres, implantar en aquest tram de l’eix viari una nova línia d’autobús d’altes prestacions i ocupació, conegut internacionalment com a Bus Rapid Transit (BRT), que permetrà un 30% més d’ocupació que els actuals i una càrrega/descàrrega de passatgers més ràpida. L’AMB ha previst una flota de 10 autobusos exprés BRT híbrids, amb una freqüència de pas de 10 minuts. Tenint en compte que la inversió per vehicle es de 480.000 euros,  la inversió total en el parc mòbil suposarà 4,8 milions d’euros.

A Sant Boi no s’espera que hi hagi especials dificultats per tal d’encabir els carrils bus i bici, atès que la C-245 al seu pas compta amb amplada suficient. Tot i això, les obres poden tallar la via durant diverses setmanes, a més que la mobilitat ja és prou complicada degut a les obres aturades de la variant de la C-245. Així, la mobilitat fins a la finalització del projecte serà un dels grans reptes de l’actual mandat.

Mapa de la carretera i el tram de la seva remodelació - Generalitat de Catalunya

Mapa de la carretera i el tram de la seva remodelació – Generalitat de Catalunya

Recomanacions personalitzades