Ajuntaments i agents econòmics fan pinya per reclamar el Metro del Delta

Els ajuntaments de Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels impulsen la plataforma per al foment d’una mobilitat i un transport públic eficient i sostenible a la plana del Delta del Llobregat, una iniciativa que pretén aglutinar el màxim d’agents econòmics i socials per aconseguir la construcció del Metro del Delta i altres infraestructures pendents.

Els agents econòmics i socials, amb els alcaldes de la zona al capdavant, impulsen la nova plataforma per la millora del transport // Marc Pidelaserra

Els agents econòmics i socials, amb els alcaldes de la zona al capdavant, impulsen la nova plataforma per la millora del transport // Marc Pidelaserra

El campus de la Universitat Politècnica de Catalunya de Castelldefels ha acollit l’acte de presentació de la Plataforma per al foment d’una mobilitat i un transport públic eficient i sostenible a la plana del Delta del Llobregat. Aquesta iniciativa l’impulsen els alcaldes de Sant Boi, Gavà, Castelldefels i Viladecans, després que el passat febrer fessin pública la demanda de millora de les infraestructures de la zona.

En aquesta ocasió s’ha donat un pas més i s’ha format aquesta plataforma per aglutinar el màxim d’agents econòmics i socials del Delta per tal de reclamar amb més força aquestes demandes. Concretament les millores que es consideren imprescindibles pel territori són:

  • El Metro del Delta: una reivindicació històrica que reclama la connexió ferroviària soterrada de les quatre ciutats, des de Cornellà fins a Castelldefels.
  • Un estudi de mobilitat per millorar la connexió amb l’aeroport, incorporant una o vàries línies d’autobús i un carril bici segregat per millorar la connectivitat de les seves zones industrials
  • Revisar el projecte de transformació de la C-245 perquè disposi d’un vial segregat per a autobusos i un altre per a bicicletes
  • Executar les inversions necessàries en la línia de Rodalies de Renfe R2 Sud, així com programar la creació d’una nova estació de Renfe entre Gavà i Castelldefels que actuï d’intercanviador en la futura línia R3
  • Estudiar la creació d’una estació de la L9 de Metro entre la terminal 1 i la terminal 2 de l’aeroport del Prat
  • Impulsar les taules de mobilitat als polígons industrials dels municipis de la Plana del Delta

«Sant Boi és la segona ciutat més important de la comarca i necessita estar ben connectada amb urgència«. Així s’ha expressat l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, durant la presentació de la plataforma. Moret afirma que «no entén» perquè aquests projectes s’han quedat «en un calaix» i reclama que «ja toca abordar-los i donar resposta a les necessitats dels veïns i els pols de generació d’ocupació«. Moret ha recordat que la plataforma «és un símbol de la suma d’esforços» i espera que la Generalitat i l’Estat hi donin resposta.

A més de l’alcaldessa de Sant Boi, durant la presentació de la plataforma també han dit la seva el rector de la UPC, Enric Fossas, les alcaldesses Candela López (Castelldefels) i Raquel Sánchez (Gavà) i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz.

Sindicats i patronal, junts per la causa

Els sindicats, per la seva banda, han reclamat més seguretat pels treballadors. Tant UGT com CCOO han demostrat el seu convenciment en que les reclamacions del territori són «justes i necessàries» i han reclamat «voluntat política» a la Generalitat per tal que es puguin dur a terme. Els sindicats han posat de manifest que la millora de les infraestructures de transport és bàsic per tal que «els treballadors puguin accedir físicament als centres de treball, i que ho facin amb puntualitat i seguretat«. En aquest sentit, el secretari de Política sindical de Mobilitat d’UGT, Omar Minguillón, i el secretari general de CCOO Baix Llobregat, Toni Mora,han apuntat que molts dels accidents laborals es produeixen en desplaçaments de casa a la feina.

«Compteu amb nosaltres«. Així de clar han deixat el seu posicionament els empresaris en boca del president de la delegació de la Cambra de Comerç al Baix Llobregat, Carles Guilera, acompanyat del president de PIMEC Baix Llobregat-Hospitalet, Ramon Pons, i el president d’AEBALL, Manuel Rosillo. Segons els empresaris, la plana del Delta és un dels pols econòmics més importants de Catalunya i reclamen que es prioritzin les inversions en infraestructures precisament aquí. A més, han apuntat que amb el nou centre logístic d’Amazon del Prat de Llobregat, la planta logística de Desigual i l’outlet de Viladecans, a més de l’ampliació dels polígons industrials, la demanda de mobilitat s’incrementarà en els propers anys, ja que «tenim una de les zones més atractives per a les empreses».

La plataforma s’ha presentat en societat i ara s’organitzaran les delegacions a cada municipi per aglutinar el màxim d’associacions possibles. Paral·lelament, els alcaldes de la zona s’han compromès a incloure aquestes demandes a les reunions que mantinguin amb la Generalitat. Tot i això, la paralització de l’executiu central fa augurar que la majoria de projectes es troben en via morta i aquí s’hi quedaran durant força temps.

Recomanacions personalitzades