La carxofa de Sant Boi es reivindica i serà promocionada durant tot un mes

El Mes de la Carxofa potenciarà el coneixement i el consum d’aquest producte durant tot el març implicant la gastronomia local amb promocions i activitats. Agricultors i restauradors sumen forces per impulsar el producte estrella de la ciutat amb activitats més enllà de la tradicional Carxofada.

Lluïsa Moret i Albert Mendiola durant la presentació // Jose Polo

Lluïsa Moret i Albert Mendiola durant la presentació // Jose Polo

Març serà el mes de la carxofa de Sant Boi. L’Ajuntament i l’Associació Degusta amb el suport de la Cooperativa Agrària Santboiana i el Parc Agrari del Baix Llobregat s’han decidit a promocionar un producte genuïnament santboià. Si fins ara la Carxofada era l’únic esdeveniment amb aquest objectiu, es vol evolucionar i allargar el calendari per dedicar 30 dies a l’hortalissa més popular dels pagesos santboians.

Durant aquest temps hi haurà tot un seguit d’activitats i promocions per tal de donar a conèixer la carxofa de Sant Boi entre la gent de la ciutat i els seus voltants. És per això que els restaurants i bars de la ciutat oferiran durant la campanya menús degustació, tapes o entrepans sempre amb la carxofa com a protagonista. També es faran rutes pel Parc Agrari per explicar el procés d’elaboració del producte de proximitat, s’organitzaran activitats culturals relacionades amb l’esdeveniment seguint l’exemple del Vicult de la Puríssima i es faran tallers familiars. Entre el 10 i el 20 de març també està prevista la Ruta de la Tapa de la Carxofa on s’oferirà una tapa combinada amb el clàssic quinto de cervesa.

«Volem promocionar la ciutat amb elements que ens identifiquen com la carxofa», ha assegurat l’alcaldessa, Lluïsa Moret, durant la roda de premsa de presentació de la iniciativa. «La carxofa santboiana està relacionada amb la salut, la sostenibilitat i el kilòmetre zero», ha afegit Moret, convençuda que Sant Boi pot donar-se a conèixer Baix Llobregat enllà a través de les carxofes. «La promoció no es podia reduir a només el dia de la Carxofada», ha sentenciat l’alcaldessa acompanyada de la regidora de Turisme i Fires, Elena Amat, qui ha reivindicat el paper de Sant Boi com la ciutat del Parc Agrari que «produeix més carxofa tot i que la denominació d’orígen porti el nom d’una altra ciutat i la gent cregui que només es cultivi allà». I és que la Carxofa Prat no només és potablava, ni molt menys.

Aparador pels restauradors

El Mes de la Carxofa també espera ser una oportunitat de promoció pels restaurants i bars santboians. «Esperem que es conegui el que fem a casa nostra», afirma Albert Mendiola, del restaurant Marimorena. «Volem que la gent sàpiga que fem amb un producte tan bo com la carxofa santboiana i després vingui als nostres establiments», espera el chef. «Toquem el producte de proximitat durant tot l’any perquè tenim el luxe de tenir pagesos a 2.000 metres del nostre restaurant», diu Mendiola reivindicant el producte de proximitat.

La tradicional Carxofada seguirà com un element central del Mes de la Carxofa però, aquesta vegada, torna renovada. Enguany se celebrarà el 20 de març i es deixaran enrere les degustacions de tapes per fer un menú degustació de cinc plats. El que no canvia és que tots ells estaran fets amb carxofa: urimaki de tempura de carxofa amb romescu i embolcall de pernil ibèric, trinxat santboià de carxofa amb botifarra de Perol i reducció de mistela, mini hamburguesa de vedella i carxofa amb maionesa de carxofa, caneló de bacallà i carxofa amb salsa cremosa de carxofa i pernil ibèric i arròs de sèpia amb carxofa. Aquest menú es realitzarà en directe a la plaça de l’Ajuntament i la rambla Rafael Casanova i, fins i tot, els assistents podran interactuar amb els cuiners per conèixer els secrets de les seves receptes.

Recomanacions personalitzades