Tània Balló i Serrana Torres rescaten les ‘Sin Sombrero’ de l’oblit

A través d’un projecte crossmedia amb llibre i documental, Tània Balló i Serrana Torres recuperen la història de les ‘Sin Sombrero’, les dones de la generació del 27 que van «transgredir el moment que els hi va tocar viure» i que han estat obviades dels llibres de text. 

Instant de l'acte de presentació amb les autores i l'alcaldessa Moret // PSC Baix Llobregat

Instant de l’acte de presentació amb les autores i l’alcaldessa Moret // PSC Baix Llobregat

Les «Sin Sombrero» són tot un seguit de dones -poetesses, escriptores, il·lustradores i filòsofes- de la generació del 27 que han estat oblidades en els llibres de text, quedant amagades en l’oblit de la història. Per rescatar-les d’aquesta situació, Tània Balló i Serrana Torres han elaborat un documental i un llibre que, complementats per informació a la xarxa i tot un projecte educatiu, tenen l’objectiu de fer que aquesta generació de dones s’estudiïn a les aules.

“Són totes aquelles dones que van decidir transgredir el moment que els hi va tocar viure, decidir ser elles mateixes sense demanar permís”, defineix Balló. Publicat per Espasa, «Las SinSombrero. Sin ellas la historia no está completa», ja es pot trobar a les llibreries des del passat 23 de febrer. El projecte crossmedia ha estat presentat davant de 150 persones a la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, on s’ha fet el passi del documental.

«L’obra de moltes dones, al llarg de la història ha estat invisibilitzada i això ho ha fet algú. És un tema ideològic que ve dels valors d’una societat patriarcal. Hem de lluitar per anar contra aquest sistema que invisibilitza a les dones», ha assegurat l’alcaldessa Lluïsa Moret durant l’acte organitzat pel PSC Baix Llobregat.

Recomanacions personalitzades