Podemos es refunda per superar les crisis internes

Cal Ninyo ha acollit l’acte de refundació del cercle de Podemos a Sant Boi un any després que diverses disputes internes acabessin amb la dimissió del consell ciutadà. Amb aquest acte els impulsors esperen captar més gent i començar-se a preparar per convertir-se en cercle oficial del partit.

Acte de presentació de Podemos Sant Boi // Marc Pidelaserra

Acte de presentació de Podemos Sant Boi // Marc Pidelaserra

S’atenuen els llums i només resta il·luminada la pantalla del fons de l’escenari de Cal Ninyo. Comencen a sonar unes notes que tothom reconeix de seguida: Imagine de John Lennon. A la vegada, diverses fotografies es projecten a la mateixa pantalla: imatges de manifestacions, de mítings, de pancartes, d’accions de campanya… Així comença la nova etapa de Podemos a Sant Boi, després del cisma que va acabar amb la dimissió del consell ciutadà del partit, la divisió en dos faccions i la renúncia a presentar-se a les eleccions municipals de l’any passat.

Un veterà simpatitzant del partit va realitzar una intervenció inicial carregada de frases crítiques amb els partits hereus de l’anomenada vella política, i a qui li va tocar el rebre va ser en especial als socialistes. Va parlar de sentir-se avergonyit pels actuals dirigents, de la traïció a l’obrerisme i al republicanisme. «No s’adonen que, com la pel·lícula d’Amenàbar, en realitat són tots morts [políticament]«. Després va fer una dissecció sobre com la gent està carregada de raons i decideix impulsar iniciatives com la refundació de la secció local d’un partit.

Pedro Pino va ser l’amfitrió de l’acte. «Hem vingut a remoure-ho tot, sobretot les consciències«, versava Pino, que va explicar que com a assistent a les primeres assemblees de Podemos a la ciutat, s’ha adonat que «cal organització, sense por a les institucions, de baix a dalt«. D’aquesta manera, volia expressar que es passava pàgina respecte a l’anterior etapa i que presentaven candidatura per esdevenir cercle oficial del partit.

Com a convidada i avaladora del procés va assistir i intervenir a l’acte la diputada de Catalunya Sí Que Es Pot, Àngels Martínez. «Si m’haguessin dit fa dos anys que arribaria al Parlament no m’ho hagués cregut«, explicava Castells, encoratjant d’aquesta manera a la quarantena de persones assistents a què tirin endavant el projecte malgrat les dificultats que puguin sorgir.

La constitució com a cercle

Jorge Romero, que actua com a portaveu del grup, explicava a Sant Boi Diari que amb aquest acte es dóna el tret de sortida per constituir Podemos Sant Boi com a cercle oficial del partit. «És un procés llarg i complex, però tenim la confiança que ho aconseguirem«, assumia Romero. Conscient que les divisions internes han fet mal en la imatge de la formació política a Sant Boi, Romero considera clau «sumar els màxims esforços» perquè quan arribi el procés de validació, aquest tingui èxit.

Una de les principals incògnites que es van manifestar per part del públic durant l’acte és què passarà amb les persones que conformen Gent de Sant Boi, la candidatura que es va presentar a les darreres eleccions municipals i que va obtenir dos regidors. Part dels seus integrants formaven part de la primera organització de Podemos a la ciutat però finalment van sumar-se a aquesta candidatura.

Des de Podemos remarquen que les persones que participen a Gent de Sant Boi ho fan a títol individual i que si finalment es constitueix el cercle i s’aprova participar en les eleccions, aquestes hauran de decidir amb qui s’adscriuran.

Recomanacions personalitzades