El govern municipal rectifica i canvia els sous dels portaveus

El sou dels portaveus municipals ja no dependrà del nombre de vots obtinguts, sinó que tots passen a cobrar el mateix: 1.600 euros bruts al mes. El canvi arriba després de quatre mesos de demandes d’alguns partits de l’oposició, tant perjudicats com no.

El ple ordinari de setembre, moments abans de votar la polèmica moció de suport al 9N // Maria Roda

Imatge d’arxiu del ple municipal // Arxiu

El govern municipal de Sant Boi, format pel PSC i ICV, s’ha vist obligat a rectificar i augmentar els sous dels portaveus dels diferents grups municipals que tenen representació al ple del consistori. Els nous sous que es van aprovar el passat mes de juny preveien un salari de 600 euros per tots els regidors i un sou més elevat per als portaveus de cada grup, entenent que tenen més responsabilitats. Fins aquí tot normal. El que va generar polèmica és que cada portaveu cobrava un sou diferent, en funció dels vots obtinguts a les eleccions municipals, una proposta que l’oposició ha criticat des del primer moment.

Per exemple, mentre que Olga Puertas, portaveu de Ciutadans (amb 3 regidors), tenia un salari de 1.600 euros bruts al mes, Jordi Garcia, de CiU (1 regidor), en cobrava 500 menys. L’oposició titllava aquests sous de «discriminatoris«, ja que consideraven que el volum de feina era el mateix per a tothom.

Al ple municipal del mes d’octubre, quatre mesos després d’aprovar les retribucions plantejades inicialment s’ha modificat i s’ha aprovat que tots els portaveus passin a cobrar 1.600 euros bruts al mes. El convergent Jordi Garcia, el principal perjudicat pels sous escalonats, s’ha mostrat «agraït» de la rectificació tot i considerar la «tardança» de l’equip de govern municipal. Per Miquel Salip, d’ERC, aquest fet demostra la «poca voluntat de diàleg» del PSC i ICV.

En canvi, el primer tinent d’alcalde socialista, José Ángel Carcelén, ha justificat l’acció afirmant que es tracta d’una mostra del «posicionament sensible» del govern de la ciutat. «Això no pot ser un retret», ha afegit Carcelén, ja que d’aquesta manera creu que es trenca el diàleg amb l’oposició.

El PP (amb dos regidors) ha votat en contra i Gent de Sant Boi (també amb dos) s’ha abstingut. Tot i que els populars no han explicat el seu vot sí que ho ha fet Joan Domènech, de Gent de Sant Boi, que ha considerat «excessiu» el salari. En el cas de Gent de Sant Boi, la retribució es destinarà a l’assemblea que gestiona al partit, i allà es decidirà a què es destinen els diners.

Recomanacions personalitzades