Ciutadans, ERC i Gent de Sant Boi entren amb força a l’Ajuntament

Tres partits que no tenien representació a l’anterior legislatura entren a la sala de plens. Si es reedita el pacte entre PSC i ICV, Ciutadans serà el principal partit de l’oposició amb tres regidors, els mateixos que ERC. Gent de Sant Boi aconsegueix dos regidors, un resultat similar al del PP i per sobre de CiU.

Membres de Gent de Sant Boi van onejar una estelada davant l'Ajuntament // Maria Rubio

Membres de Gent de Sant Boi van onejar una estelada davant l’Ajuntament // Maria Rubio

Després de 36 anys amb l’alcaldia, l’infranquejable lideratge del PSC no es posa en dubte però aquesta legislatura es trobarà amb aires de canvi al ple municipal. L’Ajuntament es situa una mica més a l’esquerra amb la caiguda del PP i de CiU, la desaparició de PxC, i amb la novetat de tres regidors de Ciutadans, tres d’Esquerra Republicana de Catalunya i dos de Gent de Sant Boi. Si, com tot apunta, es revalida el pacte de govern amb ICV, es trobaran a l’oposició aquests tres partits que a l’anterior legislatura no hi eren, a més de PP i CiU. En total, set formacions polítiques a la sala de plens.

Ciutadans, tercera força

Els resultats de Ciutadans a Sant Boi és una demostració de força: mentre a les passades eleccions va ser la candidatura menys votada i va perdre la representació que havia aconseguit fa vuit anys, aquest diumenge es va reivindicar com la tercera força més votada amb tres regidors i 4.147 vots (12,38%). Tot i això, sembla ser que Ciutadans tenia les expectatives més altes.

Olga Puertas diu que «les enquestes donaven més de tres regidors» però que els resultats són molt positius tenint en compte la progressió respecte 2011. Puertas esperava «més moviment de canvi», però valora positivament l’entrada de tres candidatures noves a l’Ajuntament, ja que segons la candidata «és una manifestació de desig de canvi, tot i que sigui en diferents claus».

Creix el vot independentista

D'esquerra a dreta: Rosa Berrio (número 2), Miquel Salip (cap de llista) i Jaume Sans (número 3) // Maria Rubio

D’esquerra a dreta: Rosa Berrio (número 2), Miquel Salip (cap de llista) i Jaume Sans (número 3) // Maria Rubio

Amb un total de 3.876 vots que representen un 11,57% dels votants, ERC Sant Boi ha aconseguit els millors resultats de la seva història a la ciutat. Miquel Salip, cap de llista de la formació, celebra els tres regidors obtinguts però es manté prudent davant les expressions sobiranistes a Sant Boi: «És evident que el nostre Ajuntament no s’ha configurat a favor del procés, perquè ni PSC ni ICV estan per la labor». Tot i això, Salip destaca la tornada de regidors independentistes al ple municipal, considerant que al 2011 els regidors de CiU no es podien comptabilitzar com a tals.

Nova candidatura

La gran novetat és Gent de Sant Boi, una candidatura municipalista de confluència entre organitzacions i moviments d’esquerra. Amb només set mesos de trajectòria, Gent de Sant Boi ha aconseguit dos regidors amb 2.799 vots, un 8.36% dels votants, posicionant-se per davant d’un PP que al 2011 va entrar a l’Ajuntament com a segona força. Lucia Pérez, cap de llista -tot i que la representació de la candidatura al ple serà rotativa i canviarà cada any-, assegura que «la ciutadania ha despertat consciència i ha votat candidatures d’esquerra».

Els membres de Gent de Sant Boi s'han desplaçat del Casal Popular El Baluard a l'Ajuntament // Maria Rubio

Els membres de Gent de Sant Boi s’han desplaçat del Casal Popular El Baluard a l’Ajuntament // Maria Rubio

Pérez es sorprèn de la contundència dels resultats de PSC i ICV: «Pensàvem que rebríem un vot de càstig per la manca de polítiques públiques en matèria d’habitatge i per la falta de control que suposadament havia d’exercir Iniciativa sobre els socialistes», valora. La candidata recalca que les decisions de Gent de Sant Boi es prendran en una assemblea oberta a la ciutadania: «Volem que el poble sigui partícip de totes les decisions», conclou.

Recomanacions personalitzades