Miquel Salip (ERC): «Cal refer de dalt a baix el sistema de participació ciutadana»

Miquel Salip encapçala per primer cop la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Sant Boi. El candidat dels republicans vol un Ajuntament al costat del procés sobiranista i adverteix que els treballadors municipals han de seguir l’acció política que fixen els regidors. «Van una mica per lliure», assegura Salip, que demana a l’equip de govern més participació, més transparència i una reforma integral de les empreses públiques.

Miquel Salip després de ser entrevistat per dSantBoi // Andreu Ferrer

Miquel Salip després de ser entrevistat per dSantBoi // Andreu Ferrer

Edat: 32 anys

Estat civil: En parella

Viu a Sant Boi des de tota la vida

Barri on viu: Marianao

Treballa de coordinador de projectes al territori a Òmnium Cultural

Com va a treballar? En transport públic, en FGC i metro

Va estudiar: Vaig iniciar Ciències Polítiques de l’Administració

Quan era petit, volia ser de gran: Metge

Fa política des de l’any 2000

Va entrar en política per lluitar per la igualtat d’oportunitats entre la gent i la justícia social

Es considera creient? No

Un defecte: La inseguretat

Una virtut: L’empatia

Racó favorit de Sant Boi: la ronda de Sant Ramon, on he viscut tota la vida

Si ha de quedar amb algú a Sant Boi ho fa al mercat de la Muntanyeta

Pertany a alguna entitat local? Sí, a Unitat contra el Feixisme el Racisme i a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, entre d’altres.

Un lloc per escapar-se fora de Sant Boi: el Priorat

Aficions: Estar amb els amics

Un llibre: “El vigilant en el camp de sègol” de J. D. Salinger

Una película: “La llista de Schindler” de Steven Spielberg

Un programa o sèrie de televisió: “Polònia”

Una cançó: “Agost” d’Els Pets

Un esport: Hoquei herba, que és el que vaig practicar durant uns anys, i el futbol

Un menjar: Un plat de pasta

Un país: Finlàndia

Un viatge que recordi especialment: Un viatge a la Xina

Una foto que tindries al despatx d’alcaldia: La de l’últim alcalde republicà, Gaietà Mestres

Esquerra no va obtenir representació en les darreres eleccions. L’objectiu és tornar a entrar al consistori?

El nostre objectiu és tornar a ser presents amb tota la força possible per poder governar la ciutat i aplicar el nostre programa de govern.

Ambicionen l’alcaldia?

Les nostres aspiracions són tan ambicioses com la de qualsevol altra força política que es presenta, és a dir, guanyar les eleccions.

A les eleccions europees de fa un any van ser segona força. Això els fa més optimistes?

Som conscients que les eleccions europees i les municipals són molt diferents, però sí que evidentment marquen una tendència respecte d’en quina situació ens trobem com a partit a nivell general i a nivell local.

En què pensarà el ciutadà a l’hora de votar: en el debat sobiranista, en la crisi, en les retallades?

Jo crec que el sentit del vot serà molt variable, en funció del ciutadà. És evident que hi haurà gent que votarà pensant que això són unes eleccions en clau de primera volta de les plebiscitàries del 27 de setembre. Però també hi haurà gent que no voldrà ni sentir-ne parlar i que dirà que això va dels problemes reals de la gent, quan els principals beneficiats que una república catalana es constitueixi seran els ajuntaments i la seva gent a través de les polítiques que podran fer.

Com convenceria a les persones que no voten en clau sobiranista que ERC també pot ser una bona opció per a ells?

Perquè, a banda de ser independentistes, tenim un projecte consolidat per a la ciutat, treballat des de fa molts anys, que recull l’experiència d’haver estat al govern, a l’oposició, d’estar al carrer en contacte amb entitats i moviments socials, i d’haver treballat sempre en diàleg amb la gent. Nosaltres som creïbles en el fet que sempre treballem al costat de la gent, no com d’altres.

Oriol Junqueras va demanar als seus candidats que les llistes d’ERC reflectissin la pluralitat de cada poble i ciutat. Han seguit el seu consell?

La nostra llista és així amb les singularitats que nosaltres hem volgut destacar o anar a buscar. Tenim gent independent provinent d’orígens polítics diversos, d’entorns socials diversos: des de voluntaris del Banc dels Aliments fins a mestres, passant per una ex regidora del PSC, una persona del món del comerç vinculada a Ciutadans pel Canvi… Hem obert força la llista.

Com valora la feina de l’actual equip de govern?

És evident que s’ha trobat amb una situació complicada. La crisi ha deixat l’Ajuntament amb molt pocs recursos, que s’han hagut de destinar a l’emergència social, i això ho podem valorar positivament. Hi ha d’altres elements que no, com la manca d’informació, de transparència i de voluntat de debatre sobre coses de la ciutat, quelcom que nosaltres valorem molt negativament. I també el fet de canviar d’alcalde a un any d’acabar el mandat per utilitzar-ho per fer campanya des de l’alcaldia.

Si el resultat electoral obliga a arribar a pactes per governar, de quins partits se senten més propers?

Nosaltres som un partit que tenim frontera amb molta gent i que podríem arribar a acords i consensos amb moltíssima gent. Però crec que la política ja no serà cosa que un partit pacti amb un altre un govern estable, sinó que anirà cap a una dinàmica de buscar consensos diversos i d’haver de negociar molt tot allò que s’hagi d’aprovar.

Però es veuen formant part d’un equip de govern?

No descartem formar part d’un govern local si podem aplicar el nostre programa i si hi ha una sèrie de punts que queden clars, però tampoc descartem donar suport des de fora a aquelles iniciatives que creguem que cal donar-hi suport.

Quins són aquests punts que consideren bàsics per arribar a un acord de govern?

Hi ha un tema clau: cal refer de dalt a baix tot el sistema de participació ciutadana per anar molt més enllà del que hem anat fins ara, per garantir més debat i més transparència. Un altre tema clau és el procés que viu el país de constituir-se com una república independent, ja que volem que l’Ajuntament estigui al costat d’aquest procés i no pas que li giri l’esquena. També volem una reforma integral de les empreses públiques, especialment de Coressa, i el que es refereix a l’entorn natural, especialment el que afecta al sector de la Parellada.

Per què no els agrada el que preveu el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat per la Parellada?

En aquella zona es preveuen edificacions i nosaltres volem que sigui un coixí verd.

Els ajuntaments, entre ells el de Sant Boi, van reclamar a la Generalitat aquest pla per reactivar l’economia. Creu que no és necessari?

Evidentment que la nostra ciutat necessita treballar per la reactivació econòmica, però hi ha molts altres espais i sectors on s’hi pot apostar, i no dependre del totxo i de l’especulació. Això de l’activitat econòmica em sona a la cantarella d’Eurovegas. El Pla Director Urbanístic és la torna del fracàs d’Eurovegas per a alguns alcaldes, que van demanar al president de la Generalitat que fes alguna cosa. El pla és un intercanvi de favors polítics amb el PSC, que va votar a favor de la implantació de BCN World a Vilaseca. Un intercanvi que s’està fent d’esquenes a la gent.

Si fos elegit alcalde, quines serien les seves primeres mesures?

El primer que faria seria parlar amb tota la piràmide tècnica de l’Ajuntament per deixar-li clar, per fer entendre a tota l’estructura tècnica que són treballadors públics i que han d’estar al servei de l’acció política, que és el que decideixen els ciutadans. No com ara que la sensació és que els treballadors públics van una mica per lliure, o una part d’ells, com a mínim les estructures més altes, van una mica per lliure, al marge de l’acció política que fixen els regidors.

Vostè ha demanat que l’Ajuntament vagi més enllà de les mesures pal·liatives contra la crisi. Quines propostes fa?

S’hauria de fer formació ocupacional i una contractació pública que permetés que la gent, amb allò que hagi après, pugui anar a treballar a les empreses. També cal intentar incentivar els sectors econòmics que poden ser potencials de la ciutat com ara l’agricultura, el turisme o l’àmbit sociosanitari. Més enllà d’evitar que la gent vagi enrere, hi ha un munt de coses que es poden fer per intentar que la gent pugui anar endavant.

Què cal fer amb l’Ateneu?

Nosaltres ens hem compromès amb el procés participatiu que hi ha hagut, en el sentit que ha d’haver-hi una rehabilitació sostenible i progressiva dels diferents espais de l’Ateneu, que s’ha d’anar treballant en un model de gestió ciutadana i que ha de ser un equipament estrictament d’usos culturals i socials.

ERC s’ha sumat a la petició de retirada de la polèmica antena de telefonia de Marianao. Com creu que s’ha de gestionar aquest conflicte?

Si durant aquest mandat el govern municipal no hagués amagat el pla especial d’antenes en un calaix per por a enfrontar-se amb els veïns, ara hi hauria cobertura a tota la ciutat abans que s’hagués aprovat la llei espanyola de telecomunicacions. Dit això, ara el conflicte s’hauria de gestionar amb transparència i diàleg amb les diferents parts i no pas amagant el cap sota l’ala, com està fent el govern actual.

Recomanacions personalitzades