Lluïsa Moret lidera la llista del PSC amb l’objectiu de continuar al capdavant de l’alcaldia. La candidata socialista diu que el seu partit és el que més s’assembla a les característiques de la gent de Sant Boi i que l’experiència de més de tres dècades a l’alcaldia és un actiu. A més del desenvolupament econòmic i de la cohesió social, Moret posa com a eixos prioritaris l’educació i la cura de l’espai públic.
Edat: 48 anys
Estat civil: Casada
Viu a Sant Boi des dels tres anys
Barri on viu: Vinyets
Treballa d’alcaldessa
Va a treballar a peu
Va estudiar: Psicologia clínica
Quan era petit, volia ser de gran mestra
Fa política des de la universitat en moviments feministes i des de l’any 2000 com a militant del PSC
Va entrar en política per la defensa dels drets de les dones i de la igualtat de gènere
Es considera creient? He crescut en el marc de les creences catòliques i cristianes
Un defecte: La gestió del temps, em fa la sensació que tinc temps per tot
Una virtut: La constància i la tenacitat
Racó favorit de Sant Boi: La plaça de Catalunya, que és l’espai de joc amb el meu fill
Si ha de quedar amb algú a Sant Boi ho fa a les terrasses de la plaça de Catalunya
Pertany a alguna entitat local? A l’Associació de Dones de Sant Boi, i també estic vinculada a Tots som Santboians i a l’entitat Equilibri
Un lloc per escapar-se fora de Sant Boi: Qualsevol lloc davant del mar
Aficions: La música, llegir poesia i estar amb la gent
Un llibre: “Casandra”, de Christa Wolf
Una pel·lícula: “Matrix” i “Gattaca”
Un programa o sèrie de televisió: No veig gaire la tele, a primera hora els canals de notícies
Una cançó: Qualsevol cançó de Rosa Zaragoza
Un esport: El tennis i la natació
Un menjar: L’ensaladilla russa
Un país: Turquia
Un viatge que recordi especialment: A Estambul, hi he anat moltes vegades i hi tornaré sempre
Una foto que té al despatx d’alcaldia: No en tinc cap en especial
Què és el millor que ha fet el seu equip de govern?
Haver estat a l’alçada de donar resposta a les necessitats reals dels ciutadans i ciutadanes. El 2011 teníem un pla de govern que hem anat adaptant a les necessitats que hem copsat de la ciutadania, per respondre el millor possible a les conseqüències de la crisi. Un eix prioritari han estat les polítiques de desenvolupament econòmic perquè la gent tingués ocupació. I l’altre eix ha estat la cohesió social, per contenir l’emergència social i estar al costat de les persones que més han sofert la crisi.
Tots els partits els desqualifiquen perquè porten 36 anys governant la ciutat. Com convenceria als ciutadans que han de seguir confiant en el PSC?
Els equips socialistes hem estat aquí perquè som molt semblants a la ciutadania. Som veïns i veïnes, capaços de connectar amb les necessitats reals, les inquietuds i les demandes dels ciutadans. Som la força política que més ens assemblem a les característiques identitàries de la majoria dels ciutadans de Sant Boi. I d’altra banda, tots aquests anys al capdavant de l’Ajuntament no són un llast, sinó un actiu. Perquè l’experiència ens dóna un nivell de coneixement molt exhaustiu de com és la gent de Sant Boi i de quines necessitats tenen.
Quina és l’empremta que aporta Lluïsa Moret al projecte del PSC?
El biaix social, que ha d’estar en la centralitat de l’agenda política. I una altra empremta és l’aposta claríssima per la igualtat d’oportunitats a nivell general i sobretot per la igualtat efectiva entre homes i dones.
Quines són les expectatives electorals del PSC: mantenir-se com a primera força o aspiren a recuperar la majoria absoluta?
Tenim el desig de continuar treballant per la gent de Sant Boi i per això ens agradaria arribar al govern en les millors condicions possibles. Sobretot perquè creiem que l’alcaldia no és un fi, sinó un mitjà per transformar i per treballar per la ciutadania. Per tant, les millors expectatives possibles i, evidentment, tot depèn de la confiança que hàgim pogut generar en els ciutadans.
L’ex regidora del PSC Rosa Berrio, que ara és número 2 de la llista d’ERC, ha fet pública una carta dient que vostès estan instal·lats en la mediocritat. Què li respon?
Nosaltres volem una campanya neta. No entrarem en les desqualificacions i no perdrem el temps a parlar malament de ningú, perquè el nostre temps és molt preuat i està dedicat als ciutadans de Sant Boi i a explicar la nostra proposta, no a criticar la dels altres.
Si no aconsegueixen majoria absoluta, prioritzaran de nou el pacte amb ICV-EUiA-MES?
Parlarem amb tothom però amb dues premisses bàsiques: apostar per un govern de progrés i d’esquerres i, sobretot, amb forces que siguin respectuoses amb la diversitat de la ciutat. La nostra trajectòria històrica de pacte amb ICV ha estat una experiència positiva i si tenim l’oportunitat de poder renovar l’acord, ho faríem.
El PSC ha resumit el seu programa amb el lema “20 idees pel 2020”. Quines destacaria?
Hi ha idees que han de continuar vigents perquè estan vinculades amb les necessitats reals: d’una banda, l’aposta pel desenvolupament econòmic i per la creació d’ocupació; i de l’altra, la les polítiques socials per donar resposta a les conseqüències de la crisi. I hi ha dos eixos més que considerem prioritaris. Un és l’educació i la cultura, perquè per millorar les oportunitats dels nostres ciutadans necessitem persones amb formació. I l’altre eix és l’espai públic, amb el compromís de treballar per l’equitat entre barris i per un espai públic de qualitat, net, segur i accessible.
Quan va ser escollida alcaldessa va prendre diferents mesures d’austeritat com ara suprimir càrrecs de confiança o deixar d’usar cotxe oficial. Si continua al càrrec, en prendrà de noves?
El que teníem claríssim era que havíem de resituar els recursos. Deixar d’apostar per aquelles coses que són prescindibles i situar els recursos en allò que és imprescindible, en les polítiques socials i generadores d’ocupació. En aquest camp sempre hi ha recorregut i haurem de fer una anàlisi per veure com continuem situant els nostres recursos en allò que realment necessiten els ciutadans i en allò que realment transforma la ciutat.
Un dels punts del seu programa diu que l’habitatge és un dret a garantir i tot just fa un mes van obrir els primers expedients per sancionar bancs amb pisos buits. No hi podrien haver actuat abans?
En el tema de l’habitatge, de vegades hi ha municipis que comencen els processos per allò que és més impactant, quan hi ha d’altres coses que formen part d’una feina de base que queda més invisible i que al final és més important. I aquesta feina de base l’hem feta des del primer moment treballant perquè ningú es quedi sense sostre, mitjançant la taula d’habitatge, atenent les famílies afectades pels desnonaments, i amb la creació d’un parc de lloguer social i d’un servei d’assessorament gratuït. Pel que fa a les sancions als bancs, s’ha seguit un procés. Hem fet un estudi sobre l’habitatge buit i sobre la seva titularitat i quan ho hem tingut clar, hem començat a actuar en processos rigorosos i ben fonamentats.
El PSC proposa una revisió cadastral. Rebaixarà el rebut de l’IBI?
Sí, de ben segur que el rebut s’abaixarà. Nosaltres hem defugit de les propostes electoralistes. L’experiència de govern ens ajuda a fer propostes assenyades. L’IBI està directament vinculat al valor cadastral. I a Sant Boi, l’última revisió cadastral va ser el 2006, en plena bombolla immobiliària, és a dir, amb valors màxims. El rebut de l’IBI ha estat en funció d’aquesta revisió, tot i que l’Ajuntament ha baixat al mínim el coeficient que pot aplicar. Però tenim clar que la solució és apostar per una revisió cadastral, que l’Ajuntament ha demanat formalment i ja se li ha concedit. Una revisió que s’adeqüi als valors reals, que no tenen res a veure amb els de 2006. I llavors el rebut de l’IBI per descomptat que baixarà perquè anirà en funció d’aquest nou valor cadastral.
Hi ha alguns partits, com PxC i el PP, que utilitzen la immigració per fer política i que diuen que els ajuts socials són per als immigrants. Vostè que porta força anys com a regidora, pot explicar quins són els criteris per accedir als ajuts socials?
Darrera del concepte d’immigració hi ha persones amb noms i cognoms. I a mi em fa patir que hi hagi forces polítiques que utilitzin la immigració des de la demagògia electoral, però això ens dóna pistes de quin és el tarannà de cadascú. Les ajudes socials venen a donar resposta a les necessitats de qualsevol ciutadà que sigui vulnerable i que tingui risc d’exclusió o de patiment. I no mirem res més. En cap moment els criteris a partir dels quals es concedeixen els ajuts socials no discriminen ni beneficien ningú, sinó l’únic que fan és donar resposta a les necessitats reals dels santboians i santboianes. I ser immigrant no és un indicador de discriminació positiva en absolut.
Quin ha estat l’impacte de la crisi sobre els serveis socials?
La cartera de serveis i els criteris de concessió d’ajuts han anat evolucionant per adequar-se a les noves necessitats i realitats que ha generat la crisi. Per exemple, les dues demandes bàsiques que reben els serveis socials són habitatge i ocupació, que no formaven part de la seva cartera però hi estan donant resposta. Com també amb les beques menjador, que l’Ajuntament n’està donant a aquells veïns que no les reben de la Generalitat. O els ajuts per a joves, per a material escolar i per a matrícules. L’Ajuntament ha modificat els seus pressupostos i el seu catàleg de serveis perquè són necessitats que arriben als municipis i que d’altres no estan cobrint.
Què cal fer amb l’Ateneu?
El que s’està fent ara, és a dir, crear un entorn de participació i de diàleg estable amb totes les persones, entitats i col·lectius que estan vinculats a l’Ateneu per construir col·lectivament l’Ateneu que volem. L’Ateneu és un punt de referència de la nostra ciutat, forma part de les nostres arrels i de la nostra identitat i no es poden prendre decisions unilaterals. I l’Ateneu ha de ser allò que col·lectivament siguem capaços de construir des d’aquesta lògica de referència cultural.