L’Ajuntament comença a obrir expedients sancionadors per tenir pisos desocupats

Després que al gener de 2014 s’aprovés una moció al ple municipal on es comprometia a fer-ho, l’Ajuntament de Sant Boi ha obert cinc expedients sancionadors que afecten a 30 habitatges. Les multes a entitats bancàries poden arribar als 5.000 euros.

Imatge de l'Ajuntament de Sant Boi // Ajuntament

Imatge de l’Ajuntament de Sant Boi // Ajuntament

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha començat la instrucció de cinc expedients sancionadors per «corregir la situació de desocupació permanent i injustificada dels habitatges que pertanyen a entitats financeres i empreses», segons informa l’equip de govern format per PSC i ICV en nota de premsa. Els cinc expedients sancionadors afecten a un total de 30 habitatges que són propietat d’entitats bancàries i immobiliàries.

El consistori, però, també informa que l’objectiu d’aquesta mesura no és «sancionar als propietaris, sinó mobilitzar el parc d’habitatges en desús» per poder utilitzar-lo com a lloguer social. Aquesta acció compleix amb el que es va aprovar al ple municipal de gener del 2014. Ara, més d’un any i mig després i just abans de l’inici de la campanya electoral, l’acord del plenari es comença a fer realitat. Ja al mes de desembre, el regidor d’Habitatge, Miguel Ángel Merino, va demanar més temps per poder aplicar aquesta mesura. De fet, fa mesos que s’està treballant per poder-ho fer possible.

Els expedients s’han obert en els casos que un mateix titular té més de dos habitatges desocupats durant més de dos anys, complint així la normativa vigent. Merino ha explicat a dSantBoi que aquest procés s’ha allargat precisament per això: la llei diu que fins que no passen dos anys que l’immoble està buit no es pot sancionar. El fet de que molts d’aquests pisos passessin a ser propietat de la Sareb al desembre del 2012 ha complicat més la mesura ja que oficialment portaven menys de dos anys buits fins a finals del 2014 perquè «al canviar la seva titularitat el comptador es posa a zero», segons explica el regidor d’Habitatge. Ara, superats els dos anys amb el mateix titular i sense estar ocupats, es pot iniciar el procediment sancionador.

Abans d’iniciar l’expedient, l’Ajuntament ha notificat als titulars dels habitatges de les seves intencions i els ha ofert la possibilitat de posar-lo en lloguer social a la borsa d’habitatge de l’Ajuntament per fomentar la seva ocupació. Com a últim recurs, i en els casos en què les persones jurídiques advertides «no corregeixen la situació» es comença a sancionar. El primer incompliment de la resolució té una multa de 2.500 euros, el segon de 3.750 euros i el tercer de 5.000.

Estudi d’habitatges buits

En aquest sentit, l’Ajuntament està impulsant un estudi dels habitatges que consten com a desocupats a la població per «determinar si estan efectivament desocupats o no» i, a partir d’equí, establir «formules d’incentivar l’ocupació» dels immobles per donar resposta al problema de l’accés a l’habitatge i l’exclusió residencial.

 

 

Recomanacions personalitzades