El Consell de la Infància i l’Adolescència de Sant Boi ja és una realitat

34 nens i nenes, en representació de les escoles i entitats de la ciutat, formen part del Consell de la Infància i l’Adolescència, que s’ha constituït per primer cop a Sant Boi. El Consell canalitzarà la participació dels infants en els projectes i accions de la ciutat que afectin a la seva franja d’edat.

El Consell de la Infància i l'Adolescència de Sant Boi es va constituir a la sala de plens // Ajuntament de Sant Boi

El Consell de la Infància i l’Adolescència de Sant Boi es va constituir a la sala de plens // Ajuntament de Sant Boi

El Consell de la Infància i l’Adolescència ja s’ha posat en marxa. Es tracta d’un organisme que canalitzarà la participació dels infants en la dinàmica municipal i en tots aquells projectes i accions de la ciutat que puguin estar relacionats amb els menors d’edat. D’aquesta manera, segons l’Ajuntament, «el Consell possibilita la presència activa dels infants en la comunitat, recollint i debatent les seves opinions i posant en pràctica les seves propostes i idees sobre com els agradaria que fos la ciutat on viuen».

El Consell el formen 34 nens i nenes del municipi que van ser escollits com a representants dels centres educatius on estudien o de les entitats de les que formen part. Van ser triats per votació en un treball previ amb els professionals i els infants relacionat amb la dinamització de la participació i la configuració del consell.

Els nens i nenes que formen part del plenari del Consell de la Infància i l’Adolescència tenen «la responsabilitat de recollir i fer sentir les necessitats i demandes dels infants de la ciutat, així com transmetre les accions que es porten a terme en tots els temes que siguin del seu interès», expliquen els seus responsables.

Representació i intermediació

Els joves consellers traspassaran la opinió i les propostes entre el Consell i el lloc que representin. La idea és que tots els infants de la ciutat puguin manifestar les seves opinions a través dels seus corresponents representants, els quals adquireixen el compromís d’assistir a les sessions i implicar-se posteriorment en relació al temes tractats, que es treballaran als centres educatius i les entitats d’on provinguin.

La meitat dels integrants del Consell són nens i nenes de quart de primària. L’altra meitat són de cinquè de primària. Inicialment tots els consellers i conselleres tenen entre 9 i 11 anys però l’objectiu a mig termini és poder ampliar l’edat amb la franja d’adolescents. Cada un dels membres del Consell ho serà durant un període de dos cursos. Al començament de cada curs es farà la renovació del 50% dels seus membres. Un cop deixin de ser membres del Consell, si ho desitgen podran continuar col·laborant en activitats relacionades amb el Consell. L’objectiu del Consell és que «els nens esdevinguin ciutadans adults, compromesos i implicats amb la seva ciutat i les seves persones», explicava el regidor d’Infància i Adolescència, Javier López Herranz, fa uns mesos a dSantBoi.

La constitució de l’organisme va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament el passat 25 de març. A l’acte va assistir Araceli Lázaro, secretària de l’Observatori dels Drets de la Infància del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. El van presidir l’alcaldessa, Lluïsa Moret, el regidor d’Educació, Luis Pérez, i el regidor d’Infància, Javier López Herranz. A Catalunya existeixen actualment 38 consells d’infància com el que s’ha constituït a Sant Boi i 8 municipis estan en procés de constituir el seu.

Recomanacions personalitzades