La multa per no recollir els excrements dels gossos es multiplica per dos

L’Ajuntament ha aprovat una nova ordenança municipal de tinença i protecció d’animals de companyia. Entre les noves mesures, es multiplica per dos l’import de les sancions als propietaris de gossos que no recullin els excrements, passant a ser considerada una infracció greu multada amb 301 euros.

Un grup de gossos es relacionen en un parc de la ciutat // Ajuntament de Sant Boi

Un grup de gossos es relacionen en un parc de la ciutat // Ajuntament de Sant Boi

El ple municipal ha aprovat, amb l’abstenció del PP, la nova ordenança municipal sobre la tinença i protecció dels animals. La nova llei endureix les sancions per conductes que causen molèsties a terceres persones. En aquest sentit, es multiplica per dos l’import de les sancions a les persones propietàries de gossos que no recullin correctament els excrements dels seus animals a la via pública. Aquesta conducta passa de ser considerada infracció greu, així que a partir d’ara comportarà una multa de 301 euros. En cas de reincidència, la sanció pot arribar als 450 euros.

Mentre aquest tipus d’actuacions que embruten la via pública seran sancionades amb més duresa, es rebaixa el cost d’altres sancions: la multa per no tenir censat un gos potencialment perillós es redueix en un 80% si el propietari del gos realitza el tràmit de manera immediata. Fins ara la multa era de 2.400 euros i ara es redueix fins els 480 euros.

El regidor de Medi Ambient, Josep Puigdengolas, apunta que «algunes sancions podran ser substituïdes per mesures alternatives relacionades amb la tinença responsable d’animals» i ha explicat que s’utilitzaran tècniques de mediació davant determinats casos. Al cap i a la fi, es tracta de «resoldre els problemes i facilitar la convivència a l’espai públic» tenint en compte que a Sant Boi hi ha censats més de 6.000 gossos.

La nova normativa actualitza amb petits canvis l’anterior ordenança de l’any 2011 i té dos objectius principals, segons Puigdengolas: «assolir el màxim nivell de protecció i benestar dels animals i fomentar la tinença responsable dels animals i la convivència a l’espai públic».

Regulació dels espais d’esbarjo

El text aprovat inicialment al ple municipal introdueix una regulació específica per assegurar el bon ús i mantenir en condicions adients els espais d’esbarjo per a gossos existents al municipi ubicats al carrer de Pablo Picasso al barri de Marianao, el parc del Saló Central i a la part alta de la Muntanyeta. «No són els clàssics pipicans, són bàsics per garantir la convivència a l’espai públic ja que permet als animals córrer, jugar i relacionar-se lliurament en un espai habilitat», destaca Puigdengolas. En les properes setmanes s’obrirà un altre espai d’aquestes característiques al parc de la Muntanyeta, que serà el més gran en un parc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb 2.760 metres quadrats.

L’ordenança va més enllà i obre la porta a permetre que els gossos vagin deslligats en algunes zones dels parcs en un horari determinat i en espais degudament senyalitzats. Aquesta mesura queda pendent de desenvolupar a partir de la normativa aprovada. Un altre canvi que queda recollit al nou text de l’ordenança és l’obligació de censar i identificar els porcs vietnamites. Fins ara només era obligatori en el cas de gossos, gats i fures.

Els canvis de l’ordenança coincideixen amb la posada en marxa del pla d’acció per millorar la neteja ja que la presència d’excrements i orins dels gossos a la via pública són una de les principals preocupacions de la ciutadania segons l’Ajuntament.

Recomanacions personalitzades