L’Ajuntament anuncia un conjunt d’accions per lluitar contra la brutícia a l’espai públic

L’Ajuntament ha posat en marxa un pla de millora de la neteja i l’espai públic que suposa una inversió de 2,7 milions d’euros. S’incorporarà nova maquinària, es reforçaran els torns de tarda i cap de setmana i es fa una campanya de sensibilització ciutadana.

Un treballador neteja amb una de les noves màquines // Ajuntament de Sant Boi

Un treballador neteja amb una de les noves màquines // Ajuntament de Sant Boi

En el moment de presentar el pressupost municipal del 2015 es van anunciar tres prioritats: benestar social, ocupació i manteniment de l’espai públic. Ara l’equip de govern ha donat a conèixer què farà en aquest últim apartat, al qual destinarà 2,7 milions d’euros per donar resposta a les queixes de la ciutadania sobre la brutícia creixent als carrers i places de la ciutat. Ho ha concretat en un pla d’acció de millora de la neteja que es presenta com «un reforç per a la convivència i el civisme i un estímul per a l’autoestima col·lectiva». L’Ajuntament assegura fins i tot que «en un entorn digne i ben cuidat hi ha més oportunitats per al desenvolupament econòmic i el comerç».

Entre les accions i mesures previstes n’hi ha una, la més visible, que ja s’ha vingut fent en els darrers mesos: la flota de neteja ha incorporat una quinzena de nous vehicles i nova maquinària especialitzada entre la que hi ha maquinària d’escombrat mecànic i aspiració elèctrica, neteja especialitzada de diferent tipus de residus i dispositius d’aigua a pressió. En la compra de maquinària s’han invertit més de 100.000 euros.

Més personal

D’altra banda s’ha incorporat nou personal i s’han reorganitzat els horaris dels treballadors per fer repassos intensius de neteja en els torns de tarda i els caps de setmana. Segons expliquen fonts municipals, el gruix de la neteja, amb 45 treballadors, es farà als matins de dilluns a dissabte i els reforços cobriran les necessitats de tardes, caps de setmana i festius amb el suport de les brigades de manteniment dels barris i el personal dels plans d’ocupació. Els principals esforços es centraran en els llocs de més afluència de persones com els eixos comercials, les places i parcs públics, les àrees de joc infantil i les zones per a vianants.

El pla de neteja manté actiu el que va ser una iniciativa pionera fa més de deu anys, l’oferiment d’un servei gratuït de neteja de façanes per eliminar pintades i retirar cartells i altres elements adherits a les parets de domicilis de particulars i comunitats de veïns.

Amb tot el seguit d’accions, l’Ajuntament reconeix que està estudiant una reforma integral del sistema de recollida selectiva de residus a Sant Boi. Fins que arribin a alguna conclusió, en les últimes setmanes s’ha revisat el parc de contenidors per reparar desperfectes i millorar el seu aspecte i estat de conservació.

Superboi per sensibilitzar

El pla de neteja també inclou la realització d’una campanya de sensibilització adreçada principalment al públic infantil per fer arribar a tota la població un missatge de coresponsabilitat sobre la neteja i la conservació de l’espai públic. El protagonista de la campanya es diu Superboi, un superheroi que es distribuirà a les escoles i esplais de la ciutat. Es podrà retallar i la idea és que els nens i nenes el puguin portar al dit per assenyalar i denunciar les conductes incíviques que embruten la ciutat.

Recomanacions personalitzades