Els pressupostos municipals del 2015 marquen el benestar i el manteniment de l’espai públic com a prioritats

Benestar social, ocupació i manteniment de l’espai públic són les tres grans prioritats d’uns pressupostos municipals per a l’any 2015 que no presenten grans inversions i que continuen apostant per generar ocupació. El govern municipal l’ha aprovat amb l’abstenció de CiU i el vot en contra del PP i PxC

L’Ajuntament de Sant Boi ha aprovat un pressupost per l’exercici 2015 amb un import global de 87,7 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 2,8% respecte 2014. Les principals prioritats, segons la regidora d’Hisenda, Maria Antonia Barragán, són tres: «El benestar social de les famílies, la promoció de l’economia i l’ocupació i el manteniment de l’espai públic»

En el primer àmbit, el de benestar social, l’Ajuntament destinarà 7,1 milions d’euros per pal·liar l’impacte social de la crisi entre les persones i famílies més vulnerables. La partida destinada als serveis d’ajuda a domicili s’incrementa en 200.000 euros i arriba als 2,66 milions. També s’augmenten els ajuts econòmics d’emergència i assistència social, arribant als 920.000 euros, 175.000 més que al 2014.

 

Infografia realitzada per l'Ajuntament per explicar visualment els pressupostos per 2015. // Ajuntament de Sant Boi

Infografia realitzada per l’Ajuntament per explicar visualment els pressupostos per 2015. // Ajuntament de Sant Boi

Les polítiques d’ocupació són una altra de les partides on més diners s’hi destinaran. En concret un total de 4,5 milions, amb 1,7 milions del pressupost destinats a polítiques actives d’ocupació i als quals s’haurien de sumar dos milions més que corresponen als programes i plans d’ocupació de l’empresa municipal CORESSA. D’altra banda, els pressupostos municipals 2015 destinen 1,3 milions d’euros a la promoció del comerç local i el turisme.

La tercera de les línies principals del pressupost presentat per l’Ajuntament és el manteniment de l’espai públic, àrea a la que el govern municipal destinarà 7,15 milions d’euros. D’aquests, 2,44 seran per la neteja, 2,21 per la recollida i transport de residus, 1,5 per a l’enllumenat públic, 1,5 per a zones verdes i arbrat i 0,6 per el manteniment de carrers.

Sense grans inversions

El capítol d’inversions ascendeix a 2,6 milions d’euros, una xifra molt baixa en un pressupost d’aquesta magnitud. La regidora d’Hisenda justifica que «ara és moment de fer el que cal i no el que es voldria fer». Les inversions tenen el seu gruix en els polígons industrials, en la millora i el manteniment de l’espai públic i en el cementiri municipal.

El pressupost s’ha aprovat en el ple municipal del mes de desembre, amb el vot favorable només dels partits que formen l’equip de govern, PSC i ICV. CiU s’ha abstingut mentre que PP i PxC han votat en contra. A més del debat de pressupostos, en el mateix ple també s’ha aprovat el Pla d’Actuació Municipal (PAM). José Manuel González Labrador, regidor de Participació Ciutadana, ha estat l’encarregat de llegir les línies general del Pla d’Actuació Municipal, assegurant que «el PAM és només la filosofia que hi ha darrere dels números».

En el PAM del 2015 s’han marcat 233 objectius operatius i 922 actuacions, que es corresponen amb els compromisos polítics que defineix el Pla de Ciutat aprovat a l’inici de la legislatura que està a punt d’acabar. Les ordenances fiscals, per la seva banda, s’han aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i el vot en contra de tota l’oposició.

Recomanacions personalitzades