Sant Boi construeix la pau en el Barrejant’14, la trobada de la cooperació i la solidaritat

El Barrejant’14 es celebra del 3 al 5 d’octubre. Al programa es poden trobar xerrades amb referents en la construcció de la pau arreu del món, música ben diversa amb el plat fort de «Las Migas», exposicions, debats i activitats infantils.  La trobada repeteix els mateixos espais que els darrers anys: Can Massallera, L’Oli­vera i la plaça Teresa Valls i Diví.

Cartell de l'edició del Barrejant d'enguany sota el lema 'Construïm la pau'.

Cartell de l’edició del Barrejant d’enguany sota el lema ‘Construïm la pau’.

Sant Boi aposta des de fa anys per ser una ciutat solidària i per demostrar la importància de la cooperació local. El gran acte que centra aquests objectius es celebra cada primer cap de setmana d’octubre i porta un programa ple d’activitats adreçades a tothom però sempre amb una temàtica concreta com a fil conductor.

Aquest 2014 el Barrejant porta com a lema «Construïm la pau», i el gruix de les activitats s’emmarquen dins del projecte ‘Ciutats Constructores de Pau‘ liderat per l’Ajuntament de la ciutat, amb la participació d’altres 12 municipis de la província de Barcelona.

Els actes comencen divendres a les 7 de la tarda a Can Massallera amb l’acte inaugural on faran una xerrada Meir Margalit, israelià, ex-regidor de l’Ajuntament de Jerusalem i fundador de l’organització israeliana Commitee Against House Demolitions que lluita contra les demolicions de les cases dels palestins i Issa Amro, destacat defensor dels drets humans i la pau palestí i membre fundador de nombroses organitzacions no violentes a Hebron, les quals treballen contra l’ocupació israeliana a Cisjordània. L’acte girarà al voltant del concepte de Pacifisme i com ho treballen ells des de les seves organitzacions.

Posteriorment, se celebrarà el Sopar de Cooperació i la Solidaritat Santboiana, a càrrec enguany de l’ONG Juan Ciudad i que inclourà un concert de Rosa Sánchez, nascuda a Costa Rica, i que compta amb un repertori tradicional de diversos orígens i, en especial, de Mèxic.

Activitats per a tothom

Dissabte 4 d’octubre, és el dia gran del Barrejant, i destaquen, per als més petits, una cercavila; un taller de construcció de flors dins el projecte Per cada mina una flor; una ludoteca al carrer amb 30 jocs fets amb materials reciclats i un carrusel ecològic. Com cada any el dinar popular serà una trobada de germanor on moltes persones s’asseuran a les mateixes taules per tastar menjar vingut des de Nicaragua fins al Senegal passant per les pastes i el té del Marroc.

La tarda portarà una barreja de cinema, teatre i debats. Arrenca a les 16.30 amb la projecció de la pel·lícula ‘Aquel no era yo’, nominada als Oscars i la posterior tertúlia amb Chema Caballero, expert en la problemàtica dels nens soldats a Sierra Leone. Mentrestant a l’exterior, l’ONG Ensenyament Solidari organitza un taller de teatre a càrrec del grup de teatre Sant Boi de Marianao (Cuba).

Posteriorment, a les set de la tarda, a L’Olivera es farà la taula rodona ‘De la resistència no violenta a la reconciliació’ amb la participació de Diego Quiroga, membre d’Acción Colectiva de Objetores i Objetoras de Conciencia de Colòmbia, Txema Urquijo, membre de la coordinadora pacifista Gesto por la Paz, ex-assessor de la Direcció d’Atenció a Víctimes del Terrorisme i ex-coordinador de la Política de Víctimes del Govern Basc, i la Caddy Adzuba, periodista de Ràdio Okapi, defensora dels drets de les dones a República Democràtica del Congo i recent premiada amb el premi Príncep d’Astúries a la Concòrdia.

El grup flamenc Las Migas posaran el punt i final a les activitats de dissabte, el dia més intens de la trobada

El grup flamenc Las Migas posaran el punt i final a les activitats de dissabte, el dia més intens de la trobada

La nit de dissabte està destinada a la música i a diferència d’altres anys on només hi havia un concert, en aquesta edició es pujaran a l’escenari Guantánamo Free, amb la seva música afro-caribenya i llatina, barrejada amb el so tradicional cubà i amb in­fluències del rock anglosaxó i a les 11 de la nit serà el torn del plat fort: Las Migas, una banda formada el 2004 a Barcelona que té com a base el flamenc, el mestissatge com a doctrina i un segell femení. L’entre actes estarà a càrrec dels Diables de Casablanca i l’espectacle de foc ‘Ex igne et bello ortus’.

L’últim dia del Barrejant, el diumenge 5 d’octubre, tindrà lloc el Mercat d’Intercanvi; El Circ de les Golfes, una proposta lúdica, divertida i participativa adreçada a totes les edats; la cloenda de l’activitat Posem cara a la pau, en la qual han participat les escoles de Sant Boi, i Zum, un espectacle musical d’animació  per a tota la família.

Durant tot el cap de setmana, les entitats de solidaritat i cooperació de la ciutat tindran com cada any el seu espai, en uns estands instal·lats a la Plaça Teresa Valls i Diví, on cada entitat ofereix informació sobre els seus projectes a més de vendre els productes d’artesania i menjar que fan als països on treballen.

Suport de tot el ple

El ple municipal del passat 22 de setembre, va aprovar per unanimitat la declaració institucional del projecte ‘Ciutats Constructores de Pau’, que expressa un compromís col·lectiu amb la pau mundial i la solució pacífica de les controvèrsies i reivindica el paper de les persones constructores de la pau. La declaració institucional remarca «el compromís amb la pau mundial i la solució pacífica de les controvèrsies, tot rebutjant l’ús de la força armada excepte per l’exercici de la legítima defensa, i defensa el paper de les persones i entitats constructores de la pau que treballen des de la societat civil per assolir un món més just i equitatiu com a forma de prevenció dels conflictes o com a mediació en cas de conflictes oberts» .

Recomanacions personalitzades