L’Ajuntament de Sant Boi defensa la cooperació municipalista al Senat

La Coordinadora d’ONGD i la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONGD han organitzat una Jornada sobre Cooperació Local al Senat, amb l’objectiu de posar en valor un model de cooperació local transformadora i donar veu a alguns dels municipis que estan apostant per aquest model.

Els ponents de la jornada sobre cooperació internacional que va tenir lloc al Senat // Web Senat Espanyol

Entre els ponents de la jornada sobre cooperació internacional estava la regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau de Sant Boi, Alba Martínez // Web Senat Espanyol

El context que viu la Cooperació Descentralitzada a Espanya i especialment la cooperació local és molt greu, però malgrat tot, segueix havent-hi municipis, com Sant Boi, amb interès i voluntat per apostar per una cooperació local que impulsi una agenda de Desenvolupament Global amb base local, en la qual convergeixin la defensa de les polítiques públiques i l’exercici universal dels Drets.

L’Ajuntament de Sant Boi va ser l’únic ens municipal de Catalunya convidat a participar a la Jornada sobre Cooperació Internacional al Desenvolupament a nivell local, organitzada per la coordinadora d’ONG per al Desenvolupament-Espanya.

«Des de Sant Boi hem intentat traslladar als senadors, diputats, regidors i representants d’ONG’s i Fons de Cooperació la importància de la coherència en la política pública de cooperació i de com aquesta ha d’impregnar tots espais del propi ajuntament i també l’espai ciutadà», explica la regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau, Alba Martínez (ICV).

L’acte s’ha celebrat a la sala Clara Campoamor del Senat i ha comptat amb diverses taules de debat sobre els reptes del context a nivell estatal i internacional, així com sobre els elements que conformen un model de cooperació local transformador, amb la participació de la societat civil i l’educació per al desenvolupament.

L’encàrrec que va rebre l’ajuntament santboià des de la Coordinadora de ONGD-España, va ser el d’explicar l’èxit de la campanya “Jo dono la cara” creada al 2012. “Estem profundament orgullosos ja que dos anys després, en el món de la cooperació es segueix posant com a exemple de campanya de sensibilització i mobilització ciutadana», remarca Martínez, posant aquella campanya com a «mostra de la coherència què l’Ajuntament de Sant Boi aplica a la política de cooperació de la ciutat: mantenint aposta pel 0,7%, recolzant les entitats, reforçant l’educació pel desenvolupament i comunicant més que mai la importància i el per què de la cooperació local”.

Aposta clara per la cooperació

Sant Boi és una ciutat compromesa pel desenvolupament equitatiu i sostenible dels altres pobles. Mostra d’això, és la destinació de l’1% dels recursos propis a la cooperació i la solidaritat a resultes d’una demanda ciutadana. A Sant Boi, es va aconseguir aquesta fita l’any 1998. Posteriorment, aquest percentatge s’ha superat i també ha tornat a baixar. Actualment l’Ajuntament destina l’1% dels recursos propis a la cooperació amb els pobles i països empobrits i a la sensibilització ciutadana.

Logo de la campanya 'SB Boig per la solidaritat' // Ajuntament de Sant Boi

Logo de la campanya ‘SB Boig per la solidaritat’ // Ajuntament de Sant Boi

“Haver estat escollits entre tots els municipis catalans, juntament amb altres 3 de la resta de l’estat, que fan cooperació és tot un reconeixement a la tasca, no només de l’Ajuntament sinó de la gran família de la cooperació santboiana que malgrat el context i les amenaces està resistint en la defensa de valors com la solidaritat, la cooperació i la pau, i amb una visió global del món» reconeix Martínez, qui ocupa la regidoria des del 2011. Avui més que mai, les entitats de cooperació del municipi reclamen un espai local que aprofiti al màxim el seu potencial articulador de polítiques, d’actors públics i privats, de participació de la ciutadania i d’establiment de vincles entre les decisions a nivell local i global.

Recomanacions personalitzades