Regidors i tècnics de diversos ajuntaments espanyols analitzen la llei de transparència en una trobada a Sant Boi

Més de 60 responsables polítics i tècnics de diversos ajuntaments han assistit a una jornada sobre transparència i governs municipals organitzada per la fundació Kaleidos.red a Sant Boi. Els ponents destaquen la importància de legitimar decisions polítiques amb processos de participació ciutadana.

L'Escola Municipal de Música Blai Net ha estat l'escenari de la trobada de la fundació Kaleidos.red // Ajuntament de Sant Boi

L’Escola Municipal de Música Blai Net ha estat l’escenari de la trobada de la fundació Kaleidos.red // Ajuntament de Sant Boi

La fundació Kaleidos s’ha encarregat de posar a debat la Llei de transparència, que obligarà a les administracions locals a adaptar la seva gestió a la nova legislació, suposant un gran repte pels ajuntaments. En una jornada titulada «Transparència i bon govern en les polítiques i serveis de proximitat», més de 60 responsables polítics i tècnics d’ajuntaments d’arreu d’Espanya s’han reunit per debatre al seu voltant el dijous 3 de juliol a l’Escola Municipal de Música Blai Net de Sant Boi.

Entre els assistents hi havia representants dels ajuntaments d’Alcobendas, Bilbao, Burgos, Getafe, Logroño, Màlaga, Rubí, Sant Boi, Valladolid, Vitòria-Gasteiz i Saragossa, tots ells membres de la fundació Kaleidos.red.

La jornada s’ha celebrat a Sant Boi ja que actualment és aquesta la ciutat que presideix la fundació i, per aquest motiu, ha actuat com a amfitriona d’una trobada que ha comptat amb les ponències de Marcel Cano, professor de Filosofia Pràctica i Ètica Aplicada de la Universitat de Barcelona; David Martínez Borobio, lletrat del gabinet jurídic de l’ajuntament de Logroño; i Pau Vidal, fundador i coordinador de l’Observatori del Tercer Sector.

La principal conclusió de la jornada ha estat que «les decisions polítiques han de ser legitimades amb processos de participació ciutadana». En aquest sentit, s’ha destacat que els codis ètics han de ser una eina de gestió incorporada amb normalitat a la cultura del funcionament de les administracions locals.

També s’ha reflexionat, d’una manera més filosòfica, sobre el concepte de confiança, «estretament vinculat al de transparència», apostant per «adoptar compromisos i retre comptes del compliment i de l’incompliment d’aquests compromisos».

Recomanacions personalitzades