El projecte Migrazoom acaba amb la presentació d’un documental fet per joves santboians

12 joves d’entre 16 i 21 anys d’origen marroquí i català han fet un curtmetratge documental sobre la memòria migratòria a Sant Boi. Els participants valoren molt positivament l’experiència educativa i de participació juvenil. El resultat audiovisual també s’ha pogut veure a Tànger.

La regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau, Alba Martínez va agrair als joves la seva il·lusió i empenta // Roberto de la Fuente

La regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau, Alba Martínez, va agrair als joves la seva predisposició i ganes // Roberto de la Fuente

Una sala plena de pares, mares, educadors i, sobretot, dels protagonistes, els joves que han participat en el projecte Migrazoom, que ha donat com a resultat un curtmetratge amb grups de joves en format de documental participatiu per parlar de la memòria migratòria a la ciutat. També eren presents a l’acte els nervis i l’emoció per l’estrena del documental, el resultat final de «moltes hores de feina i aprenentatge compartit» com explicava l’Albert Trepat (Tito) del Centre Obert Don Bosco, monitor del grup durant aquests mesos.

Abans de veure el documental, els joves que integren el Grup de Teatre Jove de la Xarxa de d’educadors i alumnes per la convivència, van pujar a l’escenari per fer reflexionar sobre els dubtes i preguntes que te una persona migrada. Amb l’espontaneïtat i naturalitat de qui fa teatre de manera amateur, van representar de manera brillant conceptes i valors com la discriminació, el racisme, la por, la misèria o l’amor propi.

Els diferents documentals dels municipis catalans participants al projecte Migrazoom (Rubí, Sant Adrià de Besòs i Sant Boi) s’han difós també a Tànger, dins del festival de curtmetratges Tanjazoom, on com explicava l’Omar Ouahabi «vam anar uns quants joves de Sant Boi , vam compartir experiències amb els altres joves d’allà i vam presentar el nostre treball». 

La Yasmina, una de les protagonistes del documental dedicava unes paraules d’agraïment a tot l’equip. «Ha estat una experiència inoblidable, m’ha servit per iniciar-me al món del cinema», explica la jove. Els membres del grup, que voluntàriament van decidir sumar-s’hi a la iniciativa, no es coneixien i ara recorden com els primers dies estaven molt callats. «Però a mesura que vam començar a treballar vam compartir tot i ens hem fet molt amics’ comenta un altre dels joves.

Hanan Orizy Ben Ali, especialitzada en audiovisuals, ha estat la persona encarregada de la formació dels joves durant tres mesos i el nexe de contacte entre Tànger, la ciutat on viu, i Sant Boi. L’objectiu ha estat generar processos de participació utilitzant l’audiovisual com un instrument d’educació social i d’apoderament i participació juvenil per permetre als i les joves treballar la història de les seves comunitats de pertinença familiar i territorial a través de la realització d’un treball documental que serveixi per debatre les qüestions d’identitat migratòries en ambdós costats.

A sobre de l'escenari el grup que ha realitzat el documental i a sota el grup de teatre // Roberto de la Fuente

A sobre de l’escenari el grup que ha realitzat el documental i a sota el grup de teatre // Roberto de la Fuente

Les fases de creació del documental han estat: reflexió i anàlisi de la temàtica, treball de recerca d’informació i documentació, escriptura d’un guió, entrevistes amb protagonistes i testimonis, enregistrament del documental i, finalment, edició.

Treball comunitari al Barri de Marianao

Per mitjà del Pla de Desenvolupament Comunitari del Barri de Marianao, aquest projecte es va presentar a principis d’any a diferents entitats santboianes. El resultat va ser la participació de 12 nois i noies d’entre 16 i 21 anys, d’origen marroquí i català, procedents del Centre Obert Don Bosco, d’Accis i de l’IES Marianao. Aquest joves es van apuntar voluntàriament al projecte per realitzar una formació de 20 hores sobre la part tècnica de realitzar un audiovisual, amb la il·lusió de mostrar-nos un vídeo amb la seva visió de la immigració a la nostra ciutat. Els i les joves participants han estat: Alba Moreno, Anas Azerkan, Berta Romeu, Hafsa Boumedian, Jalal Loukili, Jennecy Román, Omar Ouahabi, Paola Solé, Redouan Nassar, Rubén Córdoba, Yasmina El Mouden i Samira Rambouk.

Recomanacions personalitzades