L’ONG Ensenyament Solidari celebra 15 anys de cooperació amb Nicaragua i Cuba

Un dels objectius de l’entitat Ensenyament Solidari, formada per persones relacionades amb el món de l’ensenyament, és cooperar amb les escoles de Marianao (Cuba) i San Miguelito (Nicaragua) per dotar de contingut i potenciar els agermanaments de Sant Boi amb aquestes dues poblacions. 

Mestres santboians anant a visitar escoles rurals a San Miguelito. // Ensenyament Solidari

Mestres santboians anant a visitar escoles rurals a San Miguelito // Ensenyament Solidari

Fa 15 anys un grup de mestres santboians amb inquietuds compartides van decidir ajuntar-se per viatjar a San Miguelito (Nicaragua), població agermanada amb Sant Boi, i així conèixer com es trobava el sistema educatiu en aquella zona. Després de comprovar en primera persona tant la manca de recursos com la il·lusió dels alumnes per poder anar a l’escola, van decidir crear l’entitat de cooperació santboiana dedicada a l’educació anomenada Ensenyament Solidari.

No és fàcil per a una entitat celebrar el seu 15é aniversari i segons explica el seu director, Joan Caba, en declaracions a dSantboi han tingut «moltes dificultats al llarg dels anys i el motiu pel qual mai hem llençat la tovallola ha estat pogut veure la realitat d’allà i l’amistat que ens uneix amb aquestes persones».  Tot i aquests moments difícils el director valora molt positivament el balanç d’aquests anys, ja que han estat «els 15 anys més gratificants que he viscut mai», diu il·lusionat.

Projectes a San Miguelito i a Marianao

Els mestres i educadors que formen l’ONG han realitzat moltes actuacions durant aquest temps. A Nicaragua van crear fa anys el centre de recursos pedagògics, que ha estat durant molt de temps l’únic punt amb connexió a Internet de tot San Miguelito. També es va crear el centre politècnic, un espai destinat als alumnes que han quedat fora del sistema educatiu on aprenen oficis. Cada any viatgen per dotar de material didàctic les més de 30 escoles rurals que han construït. Caba es mostra orgullós quan explica que en els pròxims 3 anys hauran aconseguit que «tots els nens de les comunitats rurals a San Miguelito tinguin una escola ben equipada a prop de casa», sentencia.

Aquest juliol, com cada estiu, un grup de membres de l’associació ha marxat de viatge cap a San Miguelito amb la missió de fer unes jornades de formació de mestres, visitar les escoles rurals per avaluar els seu progrés i les seves noves necessitats, així com aprofitar per repartir material escolar (que es recull de donacions dels alumnes de les escoles de Sant Boi) en aquests centres.

El grup de persones d'Enseyament Solidari que han viatjat a Nicaragua el passat mes de juliol. // Enseyament Solidari

El grup de cooperants d’Enseyament Solidari que han viatjat a Nicaragua el passat mes de juliol // Enseyament Solidari

A Marianao, un poble de la província de La Habana agermanat també amb Sant Boi, l’ONG col·labora amb el projecte ‘la cuina escolar de cicle 1’, «una cuina que prepara menjar per 10.000 alumnes, i a la qual dotem d’infraestructura, com els dos camions que vam comprar per repartir millor aquest menjar» detalla el mestre santboià que lidera l’entitat. Un dels projectes més nou a Cuba són els ‘Cercles d’Interès’, uns tallers que imparteixen a les escoles amb nocions bàsiques sobre geografia, llengua i història de Catalunya.

Les retallades dels darrers 5 anys en els pressupostos públics destinats a la cooperació internacional els han afectat com a la majoria de petites i mitjanes ONG catalanes. «Depeníem de l’ajuda pública, però aquesta situació ha comportat fer un esforç complementari per poder superar aquests moments difícils i penso que ho hem aconseguit ja que el nostre objectiu era no retallar cap dels projectes», conclou Caba.

Recomanacions personalitzades