La tarifa d’aigua potable pujarà entre dos i tres euros al mes per al 2024

La nova tarifa entrarà en vigor a partir de l’1 de març de 2024 i ha estat aprovada per l’AMB aquest 28 de novembre.

Imatge de recurs d’una aixeta // Arxiu

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha anunciat aquesta setmana una pujada del preu del servei de l’aigua potable. Sant Boi de Llobregat és un dels 23 municipis metropolitans afectats, i a la localitat s’incrementarà el preu del servei un 15,4% el que es tradueix a una pujada d’entre dos i tres euros per família al mes. Segons expliquen des de l’AMB, aquest augment del cost del servei entrarà en vigor a partir de l’1 de març de 2024 i ha estat aprovada aquest 28 de novembre al Consell Metropolità.

Aquest 2024, per tant, a més d’apujar els impostos a la majoria d’Ajuntaments -a Sant Boi hi haurà un increment del 7% en l’IBI-, també s’incorpora l’augment de la taxa d’aigua potable, que s’actualitza després de diversos anys de congelació. Aquest augment del preu arriba després que l’empresa pública proveïdora Aigües Ter-Llobregat (ATL), anunciés una pujada de la distribució en alta d’un 30% a causa de l’augment del cost de l’energia. A més, a la factura també s’inclou la distribució d’Aigües de Barcelona que, de la mateixa manera que ATL, també s’ha vist afectada per l’augment dels costos de l’energia, fet que provoca que el preu de la distribució s’encareixi pels usuaris.

L’aprovació inicial de les noves tarifes pel servei d’aigua potable encara, però, no són definitives, ja que durant els pròxims mesos encara es poden presentar al·legacions. La mesura ha estat aprovada inicialment amb els vots favorables del PSC, Junts i ERC. Comuns, PP i Compromís i Acord per Torrelles s’han abstingut i Vox, Vivim Montcada i Reixac i Junts per Tiana han votat en contra.

Mesures de contenció per famílies vulnerables

Tot i la pujada de la taxa aprovada aquest dimarts al Consell Metropolità, l’AMB aplicarà un seguit de mesures per reduir l’impacte sobre la ciutadania, especialment pel que fa als col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, s’ha anunciat que a l’àmbit que afecta a les poblacions proveïdes per Aigües de Barcelona (com és el cas de Sant Boi), totes les persones considerades vulnerables es podran acollir a la tarifa social. Actualment, són 60.000 unitats familiars les que es troben beneficiades i es preveu que puguin arribar a les 100.000 famílies beneficiades.

En aquesta línia es bonificarà la quota fixa del tram 1 i del tram 2 a famílies que tinguin tots els seus membres a l’atur, persones que percebin la pensió mínima, que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica, als perceptors d’una pensió no contributiva per jubilació, jubilació per invalidesa i invalidesa i a persones o famílies amb un informe dels serveis socials de l’Ajuntament que les situï en risc d’exclusió residencial.

Recomanacions personalitzades