Màxima alerta pel risc d’incendi i de calor extrem

Protecció Civil ha activat el pla d’emergències per incendis forestals des de la mitjanit del dimarts 22 d’agost fins a la mitjanit del divendres 25. Els Bombers han reforçat dispositius per estar preparats davant l’elevat risc de foc a llocs com la muntanya de Sant Ramon.

Incendi al parc de la Muntanyeta // Arxiu

Sant Boi i la resta del Baix Llobregat es troben en nivell cinc sobre sis del risc d’incendi forestal. És un nivell en el qual s’encenen totes les alarmes preventives i que implica reforços als cossos professionals de Bombers per fer front a una hipotètica situació de perill, tal com determina el Pla d’emergències per incendis forestals (INFOCAT) activat per Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. Aquest nivell d’alerta està vigent des de la mitjanit d’aquest dimarts i s’allargarà fins al divendres 25 d’agost.

Totes les mirades estan posades en la muntanya de Sant Ramon. Algunes de les principals repercussions que té l’activació de l’INFOCAT són la prohibició d’encendre focs en espais oberts, la suspensió de totes les activitats que es realitzen al medi natural, com de les de lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, la restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta i la suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals.

En aquest sentit, cal recordar que Sant Boi de Llobregat ha patit recentment diversos incendis forestals. Al juny es va cremar una zona de matolls, en total tres hectàrees de terreny, al costat de l’escola Llor, al barri de Ciutat Cooperativa, i la setmana passada van enxampar in fraganti un piròman que va cremar 400 hectàrees prop de la zona d’esbarjo de gossos del mateix barri. L’incendi més greu es va donar al maig, quan un foc a prop de Sant Ramon va calcinar 3.800 metres quadrats.

Vuit refugis climàtics

De la mateixa manera, Protecció Civil ha posat en marxa el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor intensa i calor nocturna intensa. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la persistència de calor intensa a tot Catalunya, episodi que s’allargarà fins divendres.

Però, quan es considera calor intensa? Quan la temperatura màxima superi el percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu en més de dos graus Celsius, segons explica la Generalitat de Catalunya.

Per reduir riscos, és essencial augmentar la vigilància de les persones més vulnerables com infants, gent gran i persones amb malalties cròniques. També es recomana evitar les hores de més calor, exposar-se al sol i tractar d’hidratar-se i freqüentar espais frescs.

Per ajudar a fer front a la situació, l’Ajuntament de Sant Boi ha posat a disposició ciutadana vuit refugis climàtics per oferir confort tèrmic a la ciutadania. N’hi ha d’interior, amb aire condicionat, a Cal Ninyo, Can Massallera i les biblioteques Jordi Rubió i Balaguer i Maria Aurèlia Capmany. També n’hi ha d’exterior, en zones verdes amb menor temperatura que al costat de l’asfalt: als parcs de Marianao, La Muntanyeta, Can Julià i plaça dels Focs de Sant Joan.

Recomanacions personalitzades