Sant Boi posa a disposició vuit refugis climàtics durant aquest estiu

L’estiu passat la ciutat va tenir set espais per protegir-se de les elevades temperatures. La biblioteca Maria Aurèlia Capmany s’ha sumat enguany com refugi climàtic d’interior.

Refugi climàtic situat al parc de Can Julià // Ajuntament de Sant Boi

Per tercer any consecutiu els refugis climàtics es presenten com a l’espai per fer front a les elevades temperatures als municipis de l’àrea metropolitana. A Sant Boi de Llobregat s’han habilitat un total de vuit refugis, quatre d’interior i quatre d’exterior. Això suposa un més que l’any passat. Concretament, s’ha afegit la biblioteca Maria Aurèlia Campmany. El 2021, el primer any, n’hi havia sis.

Els refugis climàtics en espais exteriors a la ciutat es troben al parc de la Muntanyeta, el parc de Can Julià, el parc de Marianao i la plaça dels Focs de Sant Boi. Per l’altra part, Can Massallera, Cal Ninyo, la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer i la biblioteca Maria Aurèlia Capmany constitueixen els interiors.

Aquests espais s’adrecen principalment als col·lectius més vulnerables, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics. No obstant això, tothom pot gaudir del «confort tèrmic, descans i seguretat davant els episodis meteorològics externs com les onades de calor», tal com descriu l’Àrea Metropolitana Barcelona (AMB).

Espais interiors i exteriors

Respecte als refugis exteriors, disposen d’una regulació tèrmica natural, ja que la presència d’aigua, vegetació densa i terreny permeable moderen la temperatura i generen un ambient més fresc. En general, els espais verds amb vegetació presenten una diferència de temperatura d’entre 2 i 3 °C que s’incrementa després de la posta de sol.

Ara bé, la sequera és una realitat i afecta l’aigua disponible als refugis exteriors, que, en conseqüència, seran menys humits que els anys anteriors. Per això, l’AMB recomana acudir a refugis interiors «durant les hores de més calor».

De fet, els refugis interiors compten amb refrigeració, de manera que poden fer front a la forta calor exterior amb una temperatura que es manté al voltant dels 27 °C.

Un dels tres municipis amb més refugis climàtics

De les set localitats que conformen la xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), Sant Boi és, juntament amb l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà, un dels tres municipis que disposen de més espais d’aquest tipus. L’objectiu final de la xarxa de refugis climàtics és que, en el futur, qualsevol ciutadà disposi d’un a menys de deu minuts a peu des de casa seva.

Aquests són els horaris de cadascun dels refugis climàtics a Sant Boi:

Horaris i localització dels refugis climàtics a Sant Boi // Ajuntament de Sant Boi

Recomanacions personalitzades