L’esperada represa de les obres de la variant ja és una realitat

Els treballs menys visibles al voltant de l’autopista C-32 ja van començar fa unes setmanes i ara arriba una nova fase més evident pels conductors que passen per la C-245 cada dia. S’enderrocaran les columnes al mig del no res, convertides en símbol d’una obra paralitzada des de fa gairebé deu anys.

Una de les primeres màquines que ha participat a la represa de les obres de la variant // Mitma

Ha arribat el moment. Per fi. Després de prop d’una dècada de paràlisi absoluta, on s’han succeït tota mena d’entrebancs i històries inversemblants, les obres de la variant de la C-245 a Sant Boi es reprenen amb l’inici dels treballs de construcció de la nova autovia B-25, que connectarà l’autopista C-32 amb l’autovia A-2 amb un nou traçat de 2,26 kilòmetres. A mitjans de juliol van començar a desenvolupar-se treballs menys visibles entre la ronda Litoral i l’autopista, i ara, un mes més tard, s’avançarà en una altra fase que ja farà més presents les obres per molts conductors que no s’ho creuran fins que realment les vegin en marxa després de tantes hores perdudes al volant en aquest punt.

Un dels símbols que millor representarà això serà l’enderrocament de les icòniques columnes blanques a mig fer, símbol d’una obra històrica sense acabar que ha acompanyat als conductors durant els últims anys. Al llarg d’aquest mes aniran a terra, ja que el nou traçat planteja una altura diferent de la carretera, més integrada en comptes d’un format escalèxtric, i per tant, ja no són necessàries. L’impacte visual de la infraestructura en l’entorn, en conseqüència, també serà menor amb les millores incorporades en l’última versió del projecte, que ha substituït l’original perquè havien passat tants anys que ja no complia la normativa vigent.

Dos anys d’obres i una inversió de 65,83 milions

Les obres tindran una durada de dos anys i suposen una inversió de 65,83 milions d’euros a càrrec del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma). Els treballs s’han dividit en set zones diferents per minimitzar l’afectació sobre la circulació d’un tram ple de cotxes i camions diàriament. En total actuarà sobre 24 estructures, algunes d’elles noves, altres ampliades o directament substituïdes.

El nus central del projecte és el tronc i el nus entre Sant Boi de Llobregat i Cornellà. Aquí s’inclou la nova autovia B-25, així com les corresponents connexions amb l’autopista C-32 i els enllaços amb la pròpia C-245, la carretera BV-2002 que porta fins Ciutat Cooperativa i el propi viari urbà de Sant Boi. Aquest últim tram es considera el nou nus de Sant Boi nord i després hi haurà l’enllaç de Sant Boi sud, que connectarà amb l’autopista i el polígon industrial Salines. A banda, es crearà un nou nus de la C-32 amb la C-31c per absorbir moviments locals i un enllaç amb Mas Blau mitjançant la C-32b fins El Prat de Llobregat.

A banda de totes aquestes carreteres, també hi haurà espai per a la bici en el nus central. El tram viari entre Sant Boi i Cornellà, ara mateix una autèntica temeritat pels ciclistes, incorporarà un carril bici de 750 metres que permetrà superar el riu Llobregat des del camí d’accés a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí fins a la rotonda de la Parellada, on es podrà enllaçar amb el carril bici ja existent de la C-245.

Actuació molt més enllà de Sant Boi

El projecte arriba molt més enllà del terme municipal de Sant Boi, ja que la sortida de l’A-2 a Sant Vicenç dels Horts s’ha englobat dins de l’obra amb la intenció de construir dos nous ramals de connexió directa de l’autovia fins a les carreteres BV-2002 i BV-2005 de manera que els conductors puguin agilitzar la sortida de la via ràpida cap a les carreteres locals sense haver de passar per una rotonda incapaç d’absorbir el volum de trànsit que té. El nus de Cornellà, per la seva banda, duplicarà el ramal actualment existent.

Recomanacions personalitzades