Sant Boi recupera la popular Carxofada després de tres anys d’aturada pandèmica

La Carxofada tindrà lloc el diumenge 2 d’abril a la plaça de l’Ajuntament. Serà la culminació del mes de la Carxofa, on s’han pogut fer carxotapes i carxomenús als restaurants i gaudir del Carxosound a la Cooperativa Agrària els caps de setmana.

Presentació de la Carxofada a la Cooperativa Agrària // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Després de tres anys amb la celebració aturada per la pandèmia, aquest 2 d’abril torna a celebrar-se la tradicional Carxofada a la plaça de l’Ajuntament i la rambla Rafael Casanova. En l’última edició que es va celebrar, el 2019, va reunir a gairebé 3.000 persones. El 2020, quan tot estava a punt, es va convertir en la primera activitat cancel·lada per l’estat d’alarma.

“És molt important que torni la Carxofada, no només per l’impacte econòmic tan positiu que deixa, sinó també perquè fa que tothom pugui conèixer els productes de proximitat que hi ha a Sant Boi”, ha destacat l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, durant l’acte de presentació d’una de les principals festes populars de la ciutat.

El dinar popular, que arriba a la seva 21a edició, torna a comptar amb la col·laboració de la Cooperativa Agrària, que són els encarregats de conrear i collir les carxofes, així com el col·lectiu de restauració Degusta Sant Boi, que forma part de Sant Boi Comerç i que són els restaurants integrants de l’entitat els responsables de cuinar el menú gastronòmic del 2 d’abril.

Es faran quatre torns (a les 12.30, 13, 13.30 i 14 hores) amb l’objectiu d’evitar cues i amb un total de 1.600 tiquets a la venda. Per primer cop, aquests tiquets es poden adquirir a través d’internet. El preu és de 14 euros de manera anticipada i de 16 euros el mateix dia.

Activitats prèvies i concert final

Abans de l’hora de dinar hi haurà un taller infantil i una gimcana organitzats per l’acadèmica d’anglès Ms&Mr Language, una exhibició de zumba a càrrec del Complex Esportiu Baldiri Aleu, un taller de conserves de carxofa a càrrec d’Espigoladors, showcookings, una trobada de puntaires, la presència de la Puput Punxetes del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i, òbviament, venda de carxofes a càrrec de la Cooperativa Agrària Santboiana.

Com a fi de festa, després de dinar, posarà la música la banda Grooviyama, un grup de Sant Boi amb un directe de festa i de ball basat en un repertori actual i atrevit que es mou entre el funk i el pop.

Carxotapa i Carxomenús

La Carxofada del 2 d’abril és la culminació de tot un conjunt d’activitats i propostes relacionades amb el producte agrícola estrella de Sant Boi, que ja es pot degustar a molts restaurants de la ciutat. Del 9 de març al 9 d’abril se celebra la primera edició de la ‘Carxotapa’, una ruta de tapes on participen un total de 14 establiments que ofereixen una tapa que té la carxofa entre els seus ingredients acompanyada d’una beguda per un preu de 3 euros. Als participants se’ls dona un passaport carxofer on, per cada quatre segells que omplin per la consumició d’una tapa i una beguda, poden participar en un sorteig de tres lots de productes del Parc Agrari. 

César Thovar, Eli Latorre, Lluís Solanas, Lluïsa Moret i Albert Mendiola a la presentació de la Carxofada // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Paral·lelament a la nova ‘Carxotapa’, tornen els ja tradicionals ‘Carxomenús’. En el mateix termini de temps, fins a acabar Setmana Santa, tretze establiments ofereixen menús i plats on l’ingredient central és la carxofa. 

Vermuts musicals i activitats per als més petits

Durant els caps de setmana del mes de març s’organitzen activitats per als més petits al voltant de la Cooperativa Agrària Santboiana. L’objectiu, segons la regidora de Desenvolupament Econòmic, Eli Latorre, és fer noves activitats al voltant de la Carxofada “per apropar el Parc Agrari a tothom i donar també un nou aire a la festa popular santboiana”. 

Els infants poden gaudir d’activitats com gimcanes, photocalls o tallers de manualitats amb els conreus, els vegetals i la vida agrària com a protagonistes. Com no podia ser d’una altra manera, a les activitats les anomenen ‘Carxokids’.

A més, enguany s’estrena el ‘Carxosound’, un vermut musical que es durà a terme els migdies dels diumenges del mes de març a la Cooperativa Agrària, on es podrà gaudir de la música en directe i tastar la cervesa artesana de carxofa i préssec elaborada a la ciutat.  El 31 de març, el ‘Carxosound’ culmina amb un concert destinat als joves, que tindrà lloc a Can Massallera i on la música la posaran els artistes Marina Reche i Xavibo. 

Recomanacions personalitzades