Prop de 5.000 santboians s’han contagiat de covid en el darrer mes

4.721 persones han donat positiu en l’últim mes, el que suposa un 5,6% del total d’habitants de la ciutat. El 34,7% de la població ja ha rebut la tercera dosi de la vacuna. Dues persones han mort en els primers dies de l’any a causa del virus a Sant Boi.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

Sant Boi de Llobregat segueix patint els efectes de la sisena onada, en la que s’han registrat més contagis de tota la pandèmia. Concretament, segons les dades del departament de Salut de la Generalitat, en el darrer mes han donat positiu un total de 4.721 persones al municipi, el que significa el 5,6% del total de la població (83.755 persones, segons dades de l’Idescat).

Des que va començar la pandèmia, s’han notificat 16.738 positius per covid; un 28,2%, doncs, s’han contagiat en l’últim mes (del 9 de desembre del 2021 al 9 de gener del 2022). La setmana del 3 al 9 de gener, l’últim període del qual es tenen dades, Salut ha notificat 1.725 nous casos positius a Sant Boi; tot i que s’han realitzat menys proves diagnòstiques que en l’anterior actualització. Concretament, s’han fet 5.631 proves (2.070 proves PCR i 3.561 tests d’antígens), quan la setmana del 27 de desembre al 2 de gener se’n van fer 5.888 (2.191 PCR i 3.697 tests).

El risc de rebrot també segueix disparat, i ha augmentat molt lleugerament en una setmana; actualment se situa en 4.287 punts; un risc molt alt (per sobre del centenar ja es considera molt alt.)

La incidència acumulada continua disparada

La xifra que no ha deixat de créixer en les últimes setmanes és la incidència acumulada -que recull el nombre de nous casos que hi ha hagut en els darrers set dies-. Ara per ara, és de 2.036,98 per cada 100.000 habitants, quan fa una setmana era de 1.792,55.

El ministeri de Sanitat i el Centre Europeu per al Control de Malalties determinen que el límit per considerar-se preocupant és de 150 casos per cada 100.000 habitants. La dada a Sant Boi supera exponencialment aquest llindar des de fa moltes setmanes.

D’altra banda, l’indicador que a poc a poc va disminuint és la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt. Actualment, és d’1,11 quan fa una setmana era d’1,47. Tota aquella xifra que sigui superior a 1, segons els epidemiòlegs, és quan es considera que la pandèmia no està controlada i que per cada persona amb el virus s’infecta a una altra, com a mínim.

El 34,7% de la població ja ha rebut la tercera dosi de la vacuna

Mentre els casos no deixen de créixer, la població de Sant Boi continua vacunant-se contra la covid. Ara mateix hi ha 71.838 santboians i santboianes vacunats amb la primera dosi, el que suposa un 84,1% del total dels habitants. Hi ha 62.847 inoculats amb la segona i 29.516 amb la tercera, que és la punxada que més ha incrementat en set dies, i aquesta setmana seguirà creixent, ja que Can Massallera acollirà una nova jornada de vacunació sense cita per a majors de 40 anys, per a tots aquells que encara no hagin rebut la tercera dosi. La xifra total de vacunats amb dues dosis al municipi és del 73,6% i, amb tres dosis, és de 34,7%.

Evolució de la vacunació a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

Les persones amb la pauta completa de vacunació arriben però al 80% de la població; un total de 68.446. Ja hi ha un 39,2% dels habitants de Sant Boi coberts amb el que s’anomena la dosi de record o reforç que, segons el departament de Salut, “correspon a l’administració d’una tercera dosi excepte si la primovacunació es va completar amb una única dosi (productes monodosi o pautes de cas més dosi); en aquests casos la dosi de record correspon a la segona.”

Dues defuncions en els primers dies de l’any

La setmana del 3 al 9 de gener han perdut la vida dues persones a Sant Boi a causa de la covid. Des que va començar la pandèmia, 335 persones han mort per aquest motiu al municipi. A més, 31 persones han ingressat a l’hospital en els últims set dies a causa del virus.

Recomanacions personalitzades