Sant Joan de Déu finalment aplicarà la llei de l’eutanàsia

L’orde religiós s’havia mostrat inicialment recelós a aplicar la llei juntament amb altres centres hospitalaris d’índole religiosa, però finalment accepta complir amb la normativa que va entrar en vigor a finals de juny.

El centre hospitalari aplicarà finalment l’eutanàsia // SJD

Els hospitals de Sant Joan de Déu a Catalunya, entre ells el Parc Sanitari de Sant Boi, sí que aplicaran finalment la llei de l’eutanàsia. Així ho admeten en un comunicat després que l’orde religiós a àmbit estatal apostés inicialment en un manifest signat amb altres hospitals religiosos per no complir la llei en considerar-la “una acció suïcida o una actuació homicida”.

En un nou comunicat publicat aquest estiu, l’orde religiós a Catalunya es desmarca d’aquest primer posicionament i diu que, davant l’entrada en vigor de la llei de l’eutanàsia, els hospitals i centres de l’orde “respectaran, com sempre han fet, la legalitat vigent i el seu desplegament normatiu  d’acord amb el model del departament de Salut”.

També afegeixen que “les situacions de final de vida s’atendran, amb el respecte i atenció a les necessitats de la persona, de manera individual i confidencial, com s’ha fet fins ara”, i que els professionals comptaran amb el suport del Comitè d’Ètica Assistencial de cada centre.

El comunicat de l’orde arriba després que tant el departament de Salut com l’Associació pel Dret a Morir Dignament haguessin reclamat el compliment de la llei als hospitals d’ordes religiosos. A Sant Boi, partits com la CUP també havien demanat públicament al centre hospitalari que acatés la llei.

Llei en vigor des de finals de juny

La llei de l’eutanàsia, que era una reivindicació històrica i que va entrar en vigor a finals de juny, despenalitza l’assistència a la mort voluntària i fa que sigui una prestació pública a l’abast de qualsevol persona que pateixi una malaltia greu “amb un patiment intolerable”.

Les persones que s’hi vulguin acollir, però, necessiten presentar dues peticions per escrit al seu metge de referència en 15 dies de marge. A partir d’aquí, el professional en fa una primera avaluació i comença a tramitar la petició. També cal que el metge ho consulti amb un segon professional i que tots dos en facin un informe favorable o desfavorable.

L’informe passa llavors en mans de la Comissió de Garantia i Avaluació, que és la que ha decidir finalment si aplica la petició. Es tracta d’un òrgan que ha de tenir cada comunitat autònoma i que en el cas de Catalunya té entre 12 i 14 professionals del món de la medicina, la infermeria, la psicologia, la justícia i el treball social.

Si la resolució és favorable, la persona sol·licitant ha de tornar a confirmar la seva voluntat de morir i escollir entre eutanàsia activa o suïcidi assistit. En qualsevol de les dues opcions, però, la defunció després es considera legalment com una mort natural.

Un mes i mig per donar resposta a la petició de morir

Els sol·licitants també poden escollir el lloc on morir, ja sigui al centre hospitalari on estan ingressats, una residència o un domicili particular. També es poden fer enrere en qualsevol moment del procés. En total, el departament de Salut calcula que les peticions d’eutanàsia han de ser ateses en el termini d’un mes i mig.

La llei també permet la creació de registres autonòmics on s’hi puguin inscriure els professionals sanitaris que no vulguin aplicar l’eutanàsia per motius d’objecció de consciència. Són registres secrets que han de servir perquè els professionals que ho vulguin puguin practicar el seu dret d’objecció i també perquè els centres hospitalaris posin els pacients sol·licitants en mans de professionals que estiguin disposats a estudiar la seva petició de mort voluntària.

Recomanacions personalitzades