Què puc fer després de la flexibilització de les restriccions?

A partir d’aquest dilluns, la mobilitat està permesa a tot Catalunya i també s’han flexibilitzat tot un conjunt de mesures que t’expliquem a continuació. Els principals canvis són l’aixecament del confinament comarcal, la represa de les classes presencials a Batxillerat i Cicles Formatius, i l’ampliació de l’aforament de les activitats esportives i els actes religiosos. Les mesures seguiran vigents fins al 3 de maig.

La mobilitat està permesa per tot Catalunya // Google Street View

Em puc moure entre comarques?

Sí, ara sí. El que encara no pots fer, però, és sortir de Catalunya ni viatjar cap a altres comunitats autònomes sense causes justificades. Per exemple, pots canviar de comunitat per motius laborals, però només si acredites que no t’és possible teletreballar.

El toc de queda ha canviat?

No, el toc de queda es manté a la mateixa hora que abans. Per tant, de deu de la nit fins a sis de la matinada no es pot circular pel carrer si no és per causes justificades com poden ser desplaçaments per feina o atenció sanitària.

Puc veure els amics i la família?

Sí, però les reunions socials encara es limiten a 6 persones com a màxim, tant a l’interior com a l’exterior, i sense límit de bombolles de convivència. Per tant, si no s’incompleixen aquestes condicions es poden veure amics i familiars sense problemes, i sempre que se segueixin les mesures de prevenció adients i les trobades no s’allarguin més enllà de les deu de la nit.

Què passa amb el comerç?

Tots els comerços i establiments poden obrir sense limitacions de superfície, i sempre i quan no superin el 30% de l’aforament.

Hi ha canvis en la restauració?

El principal canvi és que la restauració dels centres comercials pot tornar obrir desrpés de sis mesos de tancament. Pel que fa a horaris, els bars i restaurants tenen la possibilitat de continuar oberts de les 7.30h i fins a les 17h de manera ininterrompuda.

L’aforament màxim a l’interior dels locals continua sent del 30% i a les terrasses del 100%. Tant a interiors com a exteriors l’ús de la mascareta és obligatori i s’ha de garantir una distància mínima de dos mestre entre taules i amb 4 comensals com a màxim, excepte si són d’un mateix grup bombolla, que llavors el màxim és de 6.

Els sopars continuen sense estar permesos i els restaurants han de seguir servint-los a domicili. El servei per endur és manté de 19h a 22h, i a domicili de 19h a 23h. Tot i així, el Procicat està estudiant la possibilitat de permetre servir sopars a les terrasses.

També segueixen sent una excepció els restaurants dels hotels, que poden servir sopars per als hostes, així com les àrees de servei de les autopistes, que continuen podent oferir àpats sense limitacions horàries.

I en el món de l’esport?

L’aforament a l’interior de gimnasos i equipaments esportius s’amplia fins al 50%, incloses les activitats grupals. Es pot fer ús de vestidors i dutxes sense limitacions. Les competicions de l’esport federat segueixen en marxa.

Quins canvis hi ha en l’educació i les activitats de lleure?

El canvi principal és que es reprenen les classes presencials a Batxillerat i Cicles Formatius. El lleure i l’esport extraescolar està permès a tots els cursos.

Què passa amb la cultura?

Els equipaments culturals poden seguir oberts, però només amb el 50% de l’aforament i amb un màxim de 1.000 persones. Com que s’ha aixecat el confinament comarcal, també es permet desplaçar-se per a assistir a activitats culturals que es facin fora del municipi i de la comarca.

Hi ha més canvis?

Sí, l’aforament dels actes religiosos passa del 30% al 50%, i sempre i quan no se superin les 1.500 persones. Els espais lúdics infantils també poden reobrir amb un aforament del 30%, però sense el servei de restauració.

Recomanacions personalitzades