El risc de rebrot baixa lleugerament a les portes dels festius de Setmana Santa

Tot i que els indicadors epidemiològics continuen sent alts amb un risc de rebrot de 230 punts, les xifres han disminuït respecte a l’última actualització epidemiològica. La Covid-19 ja ha causat la mort de 300 persones a Sant Boi de Llobregat.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot al municipi // Departament de Salut

L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mostra que del 22 al 28 de març –l’última setmana de la qual es tenen dades–, l’índex de rebrot a Sant Boi de Llobregat ha disminuït 15 punts. Així, ha passat de ser de 245 a 230 punts. El que també ha baixat és la velocitat de transmissió del virus, que abans era d’1,29 i ara és d’1,10. Tot i aquesta lleugera disminució, els indicadors continuen sent preocupants.

De fet, els casos positius diagnosticats han estat superiors: de 81 han passat a 95. Pel que fa a proves diagnòstiques, en total s’han fet pràcticament les mateixes proves que les que es van fer en l’actualització anterior. En xifres, s’han realitzat 1.205 PCR’s i 781 tests d’antígens.

La mitjana d’edat de les persones contagiades ha augmentat una mica: de 37 ha passat a 39 anys. També han pujat lleugerament les defuncions, que han passat de dos a quatre. Des que va començar la pandèmia, ja han mort 300 persones a causa del virus al municipi segons dades del departament de Salut. De fet, segons les mateixes dades, actualment a la ciutat hi ha 15 persones ingressades a causa de la Covid-19.

La situació de Sant Boi és similar a la del conjunt del Baix Llobregat i de Catalunya

Els indicadors de Sant Boi es troben en la línia dels del conjunt del Baix Llobregat i de Catalunya. Per exemple, a la comarca el risc de rebrot se situa en els 227 punts i la velocitat de transmissió del virus en 1,20. A Catalunya, la velocitat de transmissió és també d’1,20 i el risc de rebrot de 275 punts.

Coincidint amb el període de Setmana Santa, la Generalitat no ofereix dades sobre grups i centres escolars confinats.

Augmenta la vacunació de la primera dosi mentre que la de la segona s’alenteix

El ritme de vacunació no és el que s’esperava. Així ho reconeixen obertament les autoritats sanitàries, que demanen accelerar la vacunació, sobretot als països de la Unió Europa, on en comparació amb els Estats Units hi ha un ritme més lent. L’alentiment a escala europea també es reflecteix a l’àmbit local. A Sant Boi actualment hi ha 10.796 persones que han rebut la primera dosi i 5.560 les dues.

De fet, les dades mostren que el ritme de vacunació, sobretot el de la segona dosi, ha patit un cert alentiment respecte la setmana anterior. Si en l’altra actualització epidemiològica hi havia un total de 1.166 persones vacunades amb la segona dosi, en l’última actualització només se n’han vacunat 350 més. Un augment que contrasta amb el que hi va haver de la segona a la tercera setmana de març, quan l’increment va ser de 393 persones vacunades amb les dues dosis.

El ritme de vacunació de la primera dosi sí que ha augmentat, coincidint amb l’ampliació de franges d’edat per vacunar. Per exemple, del 22 al 28 de març fins a 1.165 santboians han rebut la primera dosi, i la setmana anterior només la van rebre 182 persones.

En aquest mapa interactiu, elaborat pel Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot veure quin és el ritme i l’estat de vacunació per àrees bàsiques de Salut. De fet, en aquest mapa es pot veure com l’alentiment en la vacunació de la segona dosi és comú a tot Catalunya.

Recomanacions personalitzades