La plantilla de la santboiana PremiumLab es podria quedar a l’atur un mes després de canviar d’amos

La multinacional luxemburguesa Eurofins ha presentat un expedient d’acomiadament col·lectiu per a la majoria de treballadors de la filial PremiumLab, amb seu a Sant Boi. L’expedient, que amenaça el lloc de feina d’una vintena de treballadors, arriba quan fa un mes que Eurofins va comprar l’empresa al grup Ordesa. L’advocada dels treballadors hi veu una possible “maniobra” per desfer-se de la filial a baix cost.

Els treballadors de PremiumLab en una concentració a Sant Boi // Cedida

Fa un mes que la multinacional luxemburguesa Eurofins és propietària de l’empresa santboiana PremiumLab, que es dedica a l’anàlisi del sector agroalimentari i farmacèutic. Fins ara, la companyia havia estat en mans de l’emblemàtic grup Ordesa, líder en el sector de l’alimentació infantil amb marques com la coneguda Blevit, però al novembre va canviar d’amos.

Ara, un mes després del canvi de propietaris, els llocs de feina de la majoria de treballadors de PremiumLab perillen. La multinacional Eurofins ha anunciat un expedient d’acomiadament col·lectiu que afecta 23 treballadors de la filial santboiana, la majoria de la plantilla.

Es tracta sobretot dels llocs de feina dedicats a les tasques de laboratori, que són la principal activitat de la companyia santboina. Eurofins, que té presència a 50 països i dona feina a més de 50.000 persones en 900 laboratoris repartits per tot el món, argumenta que hi ha causes econòmiques i organitzatives per extingir més de la meitat de la plantilla de Sant Boi.

A la pràctica, però, l’expedient d’acomiadament col·lectiu podria suposar el tancament definitiu de l’empresa, ja que les taques de laboratori són el seu puntal principal.

Als treballadors la mesura no els encaixa i hi veuen gat amagat. En paraules d’Anna Huertos, l’advocada del Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla davant la decisió d’Eurofins, “és sorprenent que la multinacional argumenti una degradació de les perspectives econòmiques d’una companyia que ha comprat fa tot just un mes i de la qual n’havia de conèixer els números”.

De fet, per a Huertos es podria tractar d’una “maniobra de la pròpia Ordesa per desfer-se a baix cost d’una de les seves filials” i externalitzar la tasca d’anàlisi sense haver d’assumir els seus compromisos com a empresa. “Estudiarem amb deteniment la documentació i ens assegurarem que es respectin els drets de la plantilla de PremiumLab”, diu Huertos en un comunicat del Col·lectiu Ronda.

De moment, els treballadors no es pensen quedar de braços plegats i ja s’han començat a mobilitzar contra la decisió d’Eurofins. La setmana passada una vintena de treballadors es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament per protestar contra l’expedient d’acomiadament i tenen previst fer més mobilitzacions en el futur.

Una empresa reconeguda a Sant Boi de Llobregat

En la concentració també hi van assistir l’alcaldessa, Lluïsa Moret, i la regidora d’Ocupació, Sensi Domínguez, que van aprofitar per reunir-se amb alguns dels treballadors de la companyia. De fet, en els darrers anys PremiumLab havia despuntat en el panorama empresarial de Sant Boi com una companyia innovadora.

Per exemple, l’any 2019 l’empresa va ser guardonada als Premis Delta com una de les millors iniciatives empresarials dins l’àmbit dels municipis que integren la zona del Delta del Llobregat i l’Ajuntament també la va escollir aquell any per representar la ciutat a la trobada de la Xarxa Innpulso, que aplega municipis que aposten per a la ciència i la innovació.

Declaració institucional de l’Ajuntament

D’altra banda, l’últim ple municipal de Sant Boi de Llobregat ha aprovat, per unanimitat entre totes les forces polítiques de l’Ajuntament, una declaració institucional en suport als treballadors de l’empresa santboiana.

Recomanacions personalitzades