Els CAP podran receptar sessions al Laboratori d’Art Comunitari de Sant Boi

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha inclòs el Laboratori d’Art Comunitari (LAC) dins del Mapa d’Actius de Salut en considerar que millora la salut i el benestar de persones amb demència. La distinció permetrà que els professionals de l’atenció primària puguin receptar-hi sessions.

El Laboratori d’Art Comunitari està en marxa des del 2013 // Cedida

L’art com a pràctica curativa. El Laboratori d’Art Comunitari (LAC) de Sant Boi ja forma part del Mapa d’Actius de Salut de la Generalitat, un catàleg que aglutina espais i recursos d’arreu del territori que es consideren positius per a la salut comunitària.

Per això, a partir d’ara els metges dels Centres d’Atenció Primària (CAP) podran receptar sessions al LAC si creuen que pot ser beneficiós per als seus pacients. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha atorgat la distinció en considerar que la participació a l’espai artístic comunitari de la localitat pot millorar sobretot la salut i el benestar de persones amb demència.

De fet, l’espai ja va néixer el 2013 amb la filosofia d’apropar la pràctica artística contemporània a col·lectius diversos del municipi amb l’objectiu de “trencar estigmes” des d’una concepció inclusiva i participativa de la cultura.

Impulsat per Can Castells Centre d’Art (CCCA), el LAC dedica cada edició a treballar una temàtica concreta en una simbiosi artística que barreja artistes locals amb col·lectius del municipi que no estiguin familiaritzats amb l’art contemporani. Fins ara hi han participat persones amb diversitat funcional, gent gran, pacients d’hospitals de salut mental, dones migrants i també centres educatius.

El reconeixement arriba setmanes després que el projecte artístic també hagi estat reconegut dins el Banc de Bones Pràctiques dels governs locals, un catàleg d’experiències municipals innovadores que impulsa la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i la Fundació Carles Pi i Sunyer.

La funció curativa de Torrents d’Art

La Generalitat també ha donat la distinció a un altre projecte d’art comunitari que compta amb la col·laboració del Can Castells Centre d’Art. Es tracta de la iniciativa Torrents d’Art, que desenvolupa el Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb el suport de l’Ajuntament.

Recomanacions personalitzades