La iniciativa, de la qual també formaran part Igualada, Granollers, la comarca del Pla de l’Estany, l’hospital Can Ruti, la UPC i la URV, permetrà que els ciutadans connectin el seu mòbil a contenidors digitals. Utilitzarà tecnologia sensòrica, ‘apps’, la gamificació i el ‘blockchain’.
Sant Boi participarà en el projecte pilot ‘Reciclatge 5.0’, que permetrà als ciutadans connectar el seu mòbil al contenidor per a fomentar el reciclatge. La iniciativa, de la qual també formen part Igualada, Granollers, la comarca del Pla de l’Estany, l’hospital Can Ruti, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), vol crear espais avançats en matèria de reciclatge.
El projecte impulsat per l’empresa Ecoembes aspira a “convertir Catalunya en un entorn real on provar les millores pràctiques en gestió de residus i reciclatge”, segons ha explicat la companyia en un comunicat. L’acte de presentació ha comptat amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín.
La iniciativa ‘Reciclatge 5.0’ consisteix a connectar els ciutadans amb el mòbil al contenidor i “mobilitzar-lo perquè recicli més i millor”. Aquesta possibilitat serà possible gràcies a tecnologies com la sensòrica, les ‘apps’, la gamificació o el ‘blockchain’. Els contenidors comptaran amb un codi QR i, quan el ciutadà estigui a prop, gràcies a la geolocalització del seu ‘smartphone’, serà identificat. Per cada acció de reciclatge, el sistema computarà digitalment a un sistema de puntuació, que permetrà canviar el seu compromís per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.
El conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín, ha assegurat que Reciclatge 5.0 és “un exemple de com la tecnologia pot aplicar-se al reciclatge d’una manera disruptiva. Amb aquest projecte pretenem buscar nous camins per a seguir incrementant el compromís dels ciutadans”. La iniciativa està emmarcada en ‘TheCircularLab’, on col·laboren empreses, administracions públiques i ciutadans per a desenvolupar les millors pràctiques en totes les fases del cicle de vida dels envasos, des de la seva concepció fins a la seva reintroducció en el consum a través de nous productes.