Un nou model de contenidor de vidre busca millorar el reciclatge en bars i restaurants

L’Ajuntament de Sant Boi i Ecovidrio han instal·lat 40 nous contenidors de vidre d’un model pensat per a bars i restaurants. Forma part d’una campanya perquè establiments de restauració reciclin més el vidre.

El regidor Josep Puigdengolas i Sílvia Mayo, d'Ecovidrio, davant d'un dels nous models de contenidors // Ajuntament de Sant Boi

El regidor Josep Puigdengolas i Sílvia Mayo, d’Ecovidrio, davant d’un dels nous models de contenidors // Ajuntament de Sant Boi

Uns nous contenidors pensats per abocar grans quantitats de vidre de cop haurien de servir perquè més bars i restaurants s’animin a separar aquests residus. El nou model fa servir el sistema VACRI (Volteo para la Asistencia de Contenedores Rodantes Individuales). Amb aquesta tecnologia, es pot buidar el cubell o petit contenidor que porti el restaurador directament dins el contenidor, sense haver de llençar els envasos un per un.

S’han instal·lat 40 contenidors amb aquest sistema -d’un total de 287 contenidors de vidre a tot Sant Boi. Tenen uns ganxos que permeten ancorar el cubell o petit contenidor. Un sistema hidràulic ajuda a elevar-lo, mentre que la boca és més ampla per adaptar-se a la mida dels recipients que portin els restauradors. Al juny, es lliuraran galledes gratuïtes als bars i restaurants perquè puguin fer servir aquest sistema.

Imatge explicativa del sistema VACRI, que permet buidar petits contenidors o recipients directament al contenidor gran // Ecovidrio

Imatge explicativa del sistema VACRI, que permet buidar petits contenidors o recipients directament al contenidor gran // Ecovidrio

Campanya informativa

Els nous contenidors s’emmarquen en una campanya conjunta entre Ecovidrio i l’Ajuntament per impulsar el reciclatge de vidre als establiments d’hostaleria, restauració i càtering de Sant Boi. Un equip d’informadors ambientals ha visitat els propietaris d’aquests locals durant la segona quinzena de maig per «oferir-los informació sobre com separar correctament el vidre i sobre els avantatges de reciclar», explica l’Ajuntament en un comunicat.

Les visites han servit, alhora, per «conèixer de primera mà els hàbits i les necessitats de cada establiment amb la finalitat de poder adequar-hi els recursos per facilitar-los el reciclatge de vidre», afirma el consistori.

La campanya, conjunta entre l’Ajuntament i Ecovidrio, pretén incrementar la taxa de reciclatge de vidre a Sant Boi. «Ja ha augmentat en un 13,5% gràcies a la renovació integral del sistema de recollida de residus», recorda l’Ajuntament. El canvi es va fer entre finals de 2016 i principis de 2017.

S’han centrat en l’hostaleria perquè «és clau», ja que consumeix prop de la meitat dels envasos de vidre d’un sol ús produïts a Espanya. La campanya ha estat pagada per Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge del vidre a Espanya. En canvi, el cost dels nous contenidors VACRI ha estat repartit entre l’Ajuntament i Ecovidrio.

377 tones de vidre s’han abocat als contenidors de Sant Boi entre gener i abril d’aquest any. La mitjana de reciclatge és de 13,5 kg de vidre per habitant i any, uns 52 envasos per persona.

Recomanacions personalitzades