Les famílies critiquen el tancament d’un grup de l’escola bressol La Marta

L’escola bressol municipal La Marta ha reduït a la meitat les places per a infants de zero a un any aquest curs, passant de 16 a 8 places. L’Ajuntament de Sant Boi ho justifica per dificultats en el cobriment de totes les places del curs anterior, però l‘Associació de Famílies critica la decisió.

L'escola bressol La Marta passarà a tenir vuit alumnes de zero a un any // Ajuntament de Sant Boi

Les places per als nadons més petits es reduiran a la meitat // Arxiu — Ajuntament de Sant Boi

Amb l’inici del curs escolar, l’escola bressol La Marta, situada al barri de Ciutat Cooperativa, ha tancat un dels seus dos grups destinats als nadons de zero a un any. D’aquesta manera, ha passat de 16 alumnes escolaritzats en aquesta franja d’edat a tenir-ne només la meitat. L’Associació de Famílies d’Alumnes del centre educatiu mostra el seu descontentament amb aquesta mesura que ha adoptat l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Han redactat un manifest, amb més de 1.500 firmes, on lamenten que la decisió es prengués «d’esquena a les famílies, que han demostrat en tot moment el seu interès per implicar-se en l’educació i el benestar dels fills i filles, i en el bon funcionament del centre i de la comunitat en general».

El consistori, per la seva banda, nega que hi hagi hagut una falta de comunicació amb les famílies, ja que «tot és públic i, per tant, també va sortir publicat en el tauler d’anuncis i a la web», explica a Sant Boi Diari la cap de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament, Anna Falguera. Aquesta decisió es va adoptar de forma prèvia a l’obertura del període d’inscripció per al curs vinent i, per tant, el consistori també assegura que va comunicar-ho a les famílies en una jornada de portes obertes.

Les famílies recorden que l’any passat, davant el tancament de línies de P3, el PSC «va plantejar una moció al Ple Municipal, aprovada per la majoria dels grups, on demanava diàleg i solucions més enllà de criteris demogràfics i economicistes, però ara, amb els mateixos arguments amb els quals criticava aquella retallada, justifica el tancament del grup de nadons».

L’Ajuntament assegura que no es reduiran costos i, per tant, les despeses continuaran sent les mateixes, ja que el personal docent es mantindrà intacte, i justifica aquesta decisió per motius «tècnics».

«En els darrers cursos, en el moment de la matriculació s’han produït vacants en els grups de nadons i des de feia uns cursos es patia la incertesa de si es cobririen o no totes les places», argumenta l’Ajuntament. A més, diuen que cal tenir en compte que són unes estances on hi sol haver moltes baixes durant el curs.

Les queixes de les famílies ja van ser presents al ple de juny, a través d’una pregunta del grup Gent de Sant Boi. La tinent d’alcalde d’educació, Alba Martínez (ICV), va explicar: «Teníem problemes per omplir totes les places de zero a un any de les escoles bressol de la ciutat, però amb aquest canvi les places ara quedaran cobertes».

De fet, segons l’Ajuntament l’any passat només va quedar fora un nadó, el qual va aconseguir una plaça que va quedar lliure a l’octubre. A Sant Boi de Llobregat hi ha cinc centres públics que ofereixen servei d’escola bressol per a nens i nenes de zero a un any -tres del consistori i dos de la Generalitat-, per bé que l’oferta privada és molt escassa per motius econòmics.

El consistori indica que el curs ha començat amb 262 places cobertes en escoles bressol. D’aquestes, 24 són per a infants de zero a un any, amb una estança de vuit places en cadascun de les tres llars d’infants municipals.

Tot i així, les famílies del barri de Ciutat Cooperativa reivindiquen la necessitat de no modificar el servei que s’estava oferint en aquesta mateixa zona, tenint en compte «el volum de noves construccions que s’estan fent al barri, l’absència d’alternatives privades per a la cura dels fills, que sí que hi ha en altres barris, o el perjudici per a aquelles famílies que aquest any ja no han pogut accedir a una plaça pública» a Ciutat Cooperativa, segons expliquen ells.

L’Ajuntament, però, actua a nivell global de tot el municipi i, per això, assegura que no sempre serà possible aconseguir una plaça en el mateix barri de residència -a diferència de l’educació primària, en la qual preval l’escolarització en la zona educativa corresponent a la ubicació del domicili-. D’altra banda, el consistori sí que admet falta de places en les franges d’un a tres anys.

Amb aquest canvi, l’escola bressol La Marta podrà aplicar el mètode de les parelles educatives, que permetrà tenir dos professors per al grup que quedarà actiu de la franja de zero a un any.

Finalment, les famílies que han firmat el manifest asseguren que «l’educació hauria de ser un dret i no un privilegi», i consideren que aquesta decisió no va en aquesta línia.

El consistori, en canvi, ha negat que redueixi l’aposta per l’educació de 0 a 3 anys, i recorden que estan finançant un 60% del cost de les escoles bressol, suplint la falta d’aportacions de la Generalitat.

Recomanacions personalitzades