Moret reclama que l’aeroport compensi a Sant Boi pel seu impacte mediambiental

Sis alcaldes i alcaldesses del la zona Delta (excepte el del Prat) han signat un manifest en què demanen «compensacions directes pels impactes acústics, ambientals i territorials» que pateixen els municipis a causa de l’aeroport. Lluïsa Moret considera que la reinvindicació «és justa i necessària» i emplaça al nou govern de l’Estat a treballar-hi.

Els responsables municipals de Sitges, Viladecans, Sant Boi, Gavà, Castelldelfels i Begues, durant l'acte reivindicatiu // Ajuntament de Sant Boi

Els responsables municipals de Sitges, Viladecans, Sant Boi, Gavà, Castelldelfels i Begues, durant l’acte reivindicatiu // Ajuntament de Sant Boi

Nou acte d’unitat dels batlles del Delta del Llobregat per reclamar inversions al territori. Després de la demanda del metro del Delta i de les obres de millora de la C-245, ara sis alcaldes i alcaldesses posen el focus en l’aeroport. Han signat un manifest per tal que la infraestructura esdevingui «el més responsable possible amb les ciutats i poblacions de la seva àrea d’influència» i també que «contribueixi amb més intensitat a tenir un territori sostenible i de qualitat». El rerefons del manifest, el qual no ha signat l’alcalde del Prat, és que l’aeroport compensi econòmicament no només el municipi on està implantat sinó també els del seu voltant.

Els ajuntaments pensen que l’ampliació de la capacitat operativa de l’aeroport, el que més passatgers mou al cap de l’any de tot l’Estat, situa el territori en «un escenari d’incertesa i debilitat», ja que es tem que els avanços aconseguits per evitar l’impacte acústic i mediambiental quedin en no res.

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha dit que l’acte “simbolitza un nou rol i una nova manera de fer dels municipis, capaços d’articular-nos per treballar en reivindicacions justes i absolutament necessàries». Moret considera que «som els municipis els que hem estat responsables institucionalment i també generosos a l’hora d’acollir grans infraestructures d’interès general que no han tingut en compte els interessos locals”.

Al manifest, els alcaldes plantegen com a opció maximitzar l’ús de la pista transversal i establir un sistema de compensacions directes als municipis pels impactes acústics, ambientals i territorials que pateixen. També destaquen la necessitat que el territori participi activament en les instàncies de decisió respecte a la gestió de l’aeroport. El manifest trasllada aquestes reivindicacions al Govern central perquè atendre-les sigui una de les primeres tasques dels nous ministres de Foment i de Medi Ambient.

Han signat el manifest les alcaldesses i alcaldes de Sant Boi, Lluïsa Moret; Gavà, Raquel Sánchez; Viladecans, Carles Ruiz; Castelldefels, Candela López; Sitges, Miquel Forns; i el tinent d’alcalde de Begues, Jordi Montaña. La signatura del document ha coincidit amb el desè aniversari del canvi de rol de pistes, unes maniobres de gir dels avions en les operacions d’enlairament que van permetre minimitzar l’impacte acústic derivat de l’entrada en funcionament de la tercera pista.

Recomanacions personalitzades