Les naus de la C-245 podran reconvertir-se en oficines i grans establiments comercials

El Ple municipal ha aprovat un canvi en la normativa per tal d’adaptar-se al que marca la Llei catalana de Comerç, que permet que les naus industrials properes a habitatges es puguin transformar en grans establiments comercials, edificis d’oficines i equipaments esportius i d’oci. La mobilitat i l’impacte al comerç de dins la ciutat són els interrogants de la mesura.

Imatge de l'hipermercat en construcció a la C-245 // ERC Sant Boi

Imatge de l’hipermercat en construcció a la C-245 // ERC Sant Boi

Les naus industrials situades entre el carrer Alacant (on es situen les atraccions per la Festa Major) i la rotonda de La Parellada, podran acollir diversos usos comercials, d’oci i oficines. Així ho marca la Llei catalana de Comerç, i finalment el plenari municipal va aprovar el canvi d’usos d’aquesta zona del polígon industrial Salines per adaptar-se a la normativa. En concret, es va aprovar que els usos del polígon siguin sempre els que determini la llei catalana.

Fins ara tota aquesta zona acull un clúster d’empreses d’automoció (concessionaris i tallers d’automòbils), i des de fa unes setmanes l’empresa alemanya d’alimentació Lidl està construint un hipermercat en una d’aquestes parcel·les. La Llei marca que les naus que facin façana amb la zona residencial de la ciutat poden acollir comerços al detall de més de 2.500 metres quadrats, oficines, restaurants, serveis religiosos, de tanatori, esportius i culturals.

«Ens hagués agradat molt més que aquests usos estiguéssin dins la trama urbana, i no a la perifèria», explica a Sant Boi Diari el primer tinent d’alcalde, José Ángel Carcelén. «Som uns ferms defensors del comerç de proximitat i de qualitat, i les normes que van en contra d’això no les veiem encertades», afirma, en relació al que preveu la Llei de Comerç. Carcelén admet que l’Ajuntament té el repte d’aconseguir atreure a les persones que es moguin per la C-245 per tal que entrin dins la ciutat.

La mobilitat es podria triplicar

Detall de les parcel·les afectades pel canvi d'usos, entre el carrer Alacant i la rotonda de la Parellada // Ajuntament de Sant Boi

Detall de les parcel·les afectades pel canvi d’usos, entre el carrer Alacant i la rotonda de la Parellada // Ajuntament de Sant Boi

A part del canvi normatiu obligat per la Llei de Comerç i a l’espera dels nous negocis que s’instal·laran al polígon Salines, un dels trencaclosques principals pel govern serà gestionar el presumible augment de mobilitat. En tot pla urbanístic d’aquestes característiques hi ha d’haver un estudi dels desplaçaments de persones, tan en transport privat i en transport públic, per tal de preveure actuacions que garanteixin una bona mobilitat ciutadana. Així, l’estudi amb el que treballa el consistori preveu que la mobilitat pugui ser fins el tres vegades superior a l’actual, depenent del dia de la setmana.

En concret, actualment es calcula que pel polígon Salines s’hi fan 10.360 viatges, el 40% per a usos industrials i el 60% per l’activitat comercial que hi ha ara (automoció i materials de construcció). L’Ajuntament calcula que amb el canvi d’usos els desplaçaments es faran majoritàriament per a activitats comercials de sectors no alimentaris (40%), per a usos industrials (30%), per anar a establiments comercials alimentaris (20%), i el restant per oficines i altres activitats. Així, el nombre de viatges es podrien incrementar fins els 23.300 en el cas dels divendres, i més de 32.000 els dissabtes.

A més, es preveu un increment de vehicles de 6.612 en divendres i de 4.968 per al dissabte, tenint en compte com de congestionada està la C-245 especialment a les immediacions de la rotonda de la Parellada. L’Ajuntament preveu un augment del trànsit del 25%, però confia que quan els usos del polígon hagin canviat definitivament, les obres que realitza Foment ja estaran enllestides i així la carretera podrà absorbir sense problemes aquest augment de vehicles.

Preocupació pel comerç local

«Si de mi depengués, no s’hagués fet ni el Mercadona a Fonollars, ni s’hagués fet aquesta normativa», afirma José Ángel Carcelén, mostrant així la seva disconformitat amb el canvi d’usos. Per això, ha exhortat a ERC per tal que pressioni per canviar la llei al Parlament, atès que el grup municipal es mostra crític amb aquest canvi d’usos.

Precisament els republicans són els que estan abanderant les crítiques al canvi d’usos del polígon. Miquel Salip, portaveu d’ERC, va afirmar al Ple municipal que «es vol convertir la C-245 en un boulevard comercial i restaurants que buidarà d’activitat la ciutat». Salip va explicar que si bé la normativa catalana empara aquest canvi d’usos, l’Ajuntament no està obligat a canviar-los, i per tant el que pretén en realitat l’equip de govern és «tendir cap el model de ciutat dormitori».

Recomanacions personalitzades