Més de 100 persones s’abracen contra l’estigma dels trastorns mentals

Malalts, familiars, professionals de l’àmbit i veïns de Sant Boi s’han abraçat a la plaça Catalunya per donar suport a totes les persones que pateixen un trastorn mental. La simbòlica acció, organitzada pel Proyecto Voz, ha tingut lloc en el marc de la celebració del Dia de la Salut Mental.

Dues persones s'abracen a Plaça Catalunya dins l'acció "Abrazos que unen" // Proyecto Voz

Dues persones s’abracen a Plaça Catalunya dins l’acció «Abrazos que unen» // Proyecto Voz

Abraçada multitudinària a la plaça Catalunya de Sant Boi. Més de 100 persones diagnosticades amb algun trastorn mental, familiars, associacions i veïns de la ciutat han protagonitzat una abraçada col·lectiva amb l’objectiu de simbolitzar el suport a aquestes persones i la necessitat de lluitar contra l’estigma associat a aquest tipus de malalties.

Sota el lema Abraçades que uneixen, tots els participants han volgut sumar esforços per sensibilitzar respecte a les malalties mentals, ja que en moltes ocasions pateixen el rebuig i la incomprensió de la societat a causa de la seva gran desconeixement.

L’acció, celebrada en el marc del Dia de la Salut Mental, ha estat iniciativa del Proyecto Voz, un estudi impulsat per la Confederació de la Salut Mental d’Espanya i diverses associacions, per tal d’analitzar la situació de malalts i familiars a l’Estat. Segons els responsables del projecte, es calcula que a Europa hi ha 4,4 milions de persones diagnosticades d’esquizofrènia o psicosi i que el doble són afectats indirectes d’aquest trastorn (familiars i cercles propers). Malgrat la seva alta prevalença, moltes de les persones diagnosticades conviuen amb una negativa càrrega social per l’aïllament progressiu que solen patir en el curs de la malaltia.

Una de les principals conclusions del Proyecto Voz fa referència precisament a la importància de les necessitats afectives: per al 90% dels enquestats les relacions amb família, parella o amics van ser destacades com l’aspecte més valorat en el seu dia a dia. Així mateix, segons el mateix estudi, una de cada tres persones diagnosticades afirmar sentir-se rebutjat pel seu entorn en el moment que va aparèixer la malaltia.

Recomanacions personalitzades