Picabaralla entre el govern municipal i CCOO per la retallada de sous a càrrecs directius

La secció sindical de CCOO a l’Ajuntament de Sant Boi acusa al govern municipal de modificar condicions laborals substancials de treballadors de manera unilateral. Critiquen l’aprovació d’una rebaixa salarial dels Caps de Servei de 63.400 a 55.600 euros sense que el sindicat participés de la negociació.

Càrrecs polítics i treballadors municipals davant de l'Ajuntament durant una concentració // Marc Pidelaserra

Càrrecs polítics i treballadors municipals davant de l’Ajuntament en una imatge d’arxiu durant una concentració // Marc Pidelaserra

Antonio Pedro Gabernet, membre de la secció sindical de Comissions Obreres (CCOO), va demanar la paraula al ple municipal del mes de març per adreçar una bateria de crítiques al govern municipal. «Ens veiem obligats a comparèixer per la modificació substancial de les condicions econòmiques de treballadors municipals amb manca de rigor, dignitat política i transparència«, va expressar el representant de CCOO. Però, quin és exactament aquest conflicte?

L’equip de govern ha impulsat una rebaixa salarial de diversos càrrecs directius de l’Ajuntament. Juan Antonio Tamayo, tinent d’alcalde i responsable d’Economia i Hisenda, ha explicat a Sant Boi Diari que fins ara els salaris d’alguns Caps de Servei s’equiparaven econòmicament als Caps d’Àrea, malgrat ser dues categories diferents i que no desenvolupen exactament les mateixes responsabilitats.

Ara el govern ha decidit que tots els Caps de Servei mantinguin el seu salari per sota dels Caps d’Àrea. La decisió provocarà que «sis o set persones» vegin el seu sou reduït de 63.400 euros bruts l’any a 55.600 euros. «És una decisió justa, ja que no podia ser que per desenvolupar menys responsabilitats cobressin un salari que pertoca al d’una categoria superior«, afirma Tamayo, que explica que «l’Ajuntament s’estalvia amb aquesta decisió 24.000 euros«.

Sense negociació

CCOO argumenta que l’aprovació d’aquesta rebaixa salarial és «un acte administratiu il·legal tan en la forma com en el contingut» i expliquen que no van participar de la reunió de negociació per motius d’agenda. Expliquen que el consistori està obligat a negociar les actualitzacions dels nivells salarials abans de la seva aprovació, i que en aquest cas no s’ha produït.

Així, CCOO considera que s’ha vulnerat el dret a la negociació col·lectiva i afirmen que hi presentaran recurs. «Presumeixin vostès menys de qualitat democràtica, de bon govern i de transparència«, va etzibar Gabernet durant la intervenció al ple, «i ja podeu començar a arrencar algunes pàgines del Codi Ètic» va afegir, en referència a l’apartat que advoca a la negociació col·lectiva.

Sou acord amb les responsabilitats

«L’Ajuntament no ha fet res il·legal«, es defensa Juan Antonio Tamayo, que ha afirmat que CCOO «té 10 delegats sindicals i segurament algun d’ells si que podria haver assistit a la reunió«. El tinent d’alcalde ha explicat a aquest diari que en els propers mesos s’iniciarà un procés de revisió dels càrrecs directius per tal d’adequar les seves responsabilitats amb el seu sou. Fins i tot ha confirmat que alguns treballadors podrien recuperar el nivell salarial que tenien abans de la rebaixa. Tamayo atribueix les acusacions de CCOO a «una estratègia sindical que no afavoreix a ningú«.

I és que el d’ara és un nou capítol en la tensió existent entre sindicat i govern municipal. En els darrers mesos Comissions Obreres també ha posat el crit al cel per una altre decisió del consistori. En aquest cas va ser la decisió de remunicipalitzar serveis que gestiona CORESSA i que, segons el sindicat, podria comportar una pèrdua de condicions laborals de diversos treballadors.

Recomanacions personalitzades