Sant Boi aprova una moció que demana que el conflicte del 9N no es judicialitzi

El ple municipal critica la resposta judicial del govern del PP amb les imputacions per la consulta sobre la independència del 9 de novembre de 2014. PP i Ciutadans voten en contra de la moció, mentre que CiU i ERC es veuen obligats a retirar el suport explícit a Mas, Rigau i Ortega a canvi del vot favorable del PSC.

Un moment del procés participatiu a l'Institut Camps Blancs de Sant Boi. // Maria Roda

Un moment del procés participatiu a l’Institut Camps Blancs de Sant Boi. // Arxiu

L’Ajuntament de Sant Boi ha aprovat una moció on es lamenta la resposta judicial del govern del PP davant eel procés participatiu sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre de 2014. El consistori s’ha posicionat en contra de la resposta judicial que va fer el govern de Rajoy al imputar Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega.

La moció, presentada per Convergència, ha clamat en contra de l’estratègia judicial del govern espanyol que, segons Jordi Garcia, portaveu convergent, té l’objectiu de «silenciar la veu els que no pensen com ells». A més, l’únic regidor de CDC a Sant Boi ha demanat al govern de Madrid que «reflexioni si és democràtic creure que demanar l’opinió del poble és un delicte».

El text de la moció inicialment també demanava defensar els membres del govern de la Generalitat en funcions, però la moció aprovada elimina aquest suport a canvi d’aconseguir el vot favorable del grup socialista. José Ángel Carcelén, portaveu del PSC, ha demanat modificar el text de Garcia per eliminar els suports explícits a la independència de Catalunya i al govern d’Artur Mas. Carcelén s’ha erigit com el defensor del «diàleg, l’acord i el pacte» en el que situa el PSC com l’únic amb voluntat d’«aportar solucions» en un conflicte, el de Catalunya i Espanya, que ha considerat de «primer nivell». Carcelén ha clamat per fer un «nou marc legal federal que acabi amb l’immobilisme del PP i la corrupció de Convergència».

Pel portaveu d’Esquerra Republicana, Miquel Salip, aquesta és la vegada que el govern de la ciutat està «més a prop del dret a decidir». Salip considera que el govern espanyol «posa la legalitat per sobre de la legitimitat» ja que activa un judici contra «un poble sencer que demana democràcia».

El discurs més crític amb el govern de la Generalitat ha sortit de Gent de Sant Boi. «Mas utilitza les urnes quan li és oportú» ha recordat Joan Domènech, que ha parlat de com es van «retirar urnes i desplegar el Mossos» durant les votacions del multireferèndum, les càrregues policials del moviment indignat o l’ús de la justícia espanyola per part de la Generalitat per inculpar els delictes per l’assalt al Parlament de Catalunya el 2012. Des d’ICV han exigit al govern català que es posi a governar «defensant les qüestions socials». «Posar les urnes no pot ser un delicte», ha sentenciat Alba Martínez.

PP i Cs, en contra

Des de l’oposició s’hi han mostrat en contra Marina Lozano, del PP, i Olga Puertas, de Ciutadans. Lozano ha qualificat el procés participatiu de ser «un episodi il·legal i extremadament greu en termes polítics i democràtics» perquè es va «enganyar» als ciutadans. Lozano també ha destacat que es van cometre delictes, entre els quals malversar fons públics, coaccionar i «fer llistes dels que no van votar».

Per la seva banda, la regidora del partit d’Albert Rivera ha suavitzat molt més el to del seu discurs. «Els polítics no poden estar per sobre de les lleis» ha destacat Puertas, que «respecta» la manera de pensar de tota la població, siguin independentistes o no. Molt més dura ha estat la portaveu popular, que ha considerat que els independentistes volen «imposar la seva visió unilateral».

Recomanacions personalitzades