1.350 persones han participat al primer any del projecte comunitari intercultural de Marianao

El projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) posat en marxa fa un any a Marianao ha aconseguit implicar a 1.350 persones en el primer any de funcionament. L’objectiu és afavorir la cohesió social al barri. S’han marcat 12 reptes que uns grups d’acció comunitària desenvoluparan durant el proper curs.

Nens participant a una de les activitats del projecte // Ajuntament de Sant Boi

Nens participant a una de les activitats del projecte // Ajuntament de Sant Boi

El projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) implantat al barri de Marianao, amb el nom «Marianao TéCor (Territori Comunitàriament Responsable)», buscava implicar a la gent i aconseguir la participació local per poder fer posteriorment coses més grans. El primer pas s’ha donat al aconseguir que 1.350 veïns i veïnes del barri s’impliquin en les activitats organitzades durant el primer any de funcionament.

La majoria de persones van participar en diferents accions col·lectives de foment de la convivència celebrades un dissabte sota el nom d'»Acció Global Ciutadana». En total es van implicar aquell dia més de 850 persones. L’altre acció destacada ha estat l’Escola Oberta d’Estiu, amb un ampli programa d’activitats d’oci compartit, inclusiu i saludable adreçat a infants, joves i famílies. Han passat per allà més de 300 persones durant els mesos de juny i juliol en iniciatives com l’Escola en Famílies i el Lokal9.

El projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural està liderat per la Fundació Marianao, que posa l’experiència i el coneixement del territori mentre l’Obra Social «la Caixa» posa els diners. A grans trets, és una xarxa de convivència que busca intervenir per prevenir i promoure les relacions interculturals tot afavorint la cohesió social i la qualitat de vida del barri de Marianao. És un projecte que està en marxa des de juliol de l’any passat i dóna continuïtat a la iniciativa «Marianao té cor» però seguint l’estil posat en pràctica amb èxit per l’Obra Social de «la Caixa» a 31 municipis de tota Espanya, entre els que destaca L’Hospitalet. S’actua a llocs amb un alt nivell de diversitat cultural i sempre de la mà d’entitats i administracions locals.

Reptes de futur

Un cop generat el procés de participació i amb un diagnòstic compartit sobre el territori elaborat per més de 100 professionals, es plantegen per al curs vinent 12 grans reptes en els camps de l’educació, la salut i la convivència. S’han definit grups d’acció comunitària com espais estables de reflexió i predisseny de propostes d’acció que tenen la missió de donar resposta als reptes en qüestió. Els grups ja s’han constituït i ara tractaran de marcar actuacions concretes per millorar el barri.

Durant el primer any han sumat esforços més de 50 entitats i recursos públics i privats de la ciutat: AMPAs, escoles públiques, centres de salut, associacions, fundacions privades, projectes de lleure infantil i serveis d’atenció a les famílies, entre altres. La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Ajuntament donen suport a un projecte finançat en gran part gràcies a l’Obra Social la Caixa.

Recomanacions personalitzades