Jordi Garcia (CiU): “Volem que Sant Boi sigui la Capital de la Cultura Catalana el 2022”

Jordi Garcia és l’aposta de CiU per ocupar l’alcaldia de la ciutat. El candidat de la federació nacionalista proposa que Sant Boi sigui Capital de la Cultura Catalana. També planteja una ampliació de l’aparcament gratuït i una rebaixa del rebut de l’IBI. Garcia es declara independentista però no aclareix què faria si es demana als ajuntaments que trenquin amb la legalitat espanyola.

CiU Sant Boi 2Edat: 32 anys

Estat civil: Casat

Viu a Sant Boi des de tota la vida

Barri on viu: Centre

Treballa a l’Associació Catalana de Municipis

Va a treballar en tren

Va estudiar cicles formatius de Grau superior de Desenvolupament de productes mecànics i d’Animació sociocultural, i ara està fent estudis universitaris d’Educació social

Quan era petit, volia ser de gran bomber

Fa política des de fa deu anys

Va entrar en política perquè les polítiques de joventut no responien a les necessitats que hi havia

Es considera creient?

Un defecte: Ser molt perseverant

Una virtut: Ser molt perseverant

Racó favorit de Sant Boi: La parròquia de Sant Baldiri i el seu entorn, i la Torre del Sol

Si ha de quedar amb algú a Sant Boi ho fa a la Rambla

Pertany a alguna entitat local? A l’Esplai Gresca-Esplai Projecte Jove, a la parròquia de Sant Baldiri, al Club d’Escacs Sant Boi, a les Caramelles, a la Fundació Marianao i als Geganters del Barri Centre.

Un lloc per escapar-se fora de Sant Boi: Miravet, al Delta de l’Ebre

Aficions: Veure futbol, anar a córrer, anar a la muntanya

Un llibre: Els llibre de l’Andreu Buenafuente

Una pel·lícula: “Ocho apellidos vascos”

Un programa o sèrie de televisió: “Nissaga de poder”

Una cançó: “Boig per tu”

Un esport: El futbol

Un menjar: La carxofa

Un país: Catalunya

Un viatge que recordi especialment: El meu viatge de nuvis a Tailàndia

Una foto que tindries al despatx d’alcaldia: Una foto meva d’alcalde

Com valora la feina que ha fet el seu grup municipal a l’oposició?

Hem fet una oposició constructiva. No hem criticat per criticar, sinó proposant com s’haurien de fer les coses. Hem incidit en moltes coses: hem aconseguit que es reduís el preu de la zona blava i la taxa que paguen els bars per una terrassa a la Rambla, hem lluitat perquè a la Rambla es millorés l’enllumenat, hem estat al costat dels pares de l’escola Antoni Gaudí perquè es reprenguessin les obres, i hem aconseguit que es tornessin a fer concerts gratuïts a l’Altaveu.

I la feina que ha fet l’actual govern?

El govern actual ha estat adormit, d’esquenes als problemes de la gent. Els tres primers anys de Jaume Bosch era un govern que no sortia al carrer, que estava al despatx. Aquest últim any l’hem vist més proper. Però no creiem que en un any hagin pogut recuperar la credibilitat, perquè el seu mandat era de quatre anys i han fet les coses en un any, de pressa i pensant que venien les eleccions municipals.

Quin resultat esperen en aquestes eleccions?

Esperem treure un bon resultat. Un bon resultat seria a partir d’igualar el que tenim, cap amunt.

Si l’escenari electoral és fragmentat i vostès no han guanyat, estan disposats a arribar a pactes de govern?

I tant que hi estem disposats, sempre i quan el nostre programa electoral sigui respectat i tirem endavant les nostres propostes.

Amb qui estan disposats a pactar i amb qui no pactarien sota cap concepte?

No pactaria mai amb PxC, ni amb el PP, ni amb C’s. Amb els altres partits estic obert a tot.

Com creu que votarà la gent: pensant en el debat sobiranista, en la crisi, en les retallades?

La gent pensarà en clau de Sant Boi. A la ciutat tenim la peculiaritat que els socialistes porten 36 anys al govern i molta gent votarà pensant en l’Ajuntament, en si Sant Boi està net, en els impostos… Serà més una qüestió local que no pas el debat sobiranista, la crisi o les retallades.

A nivell nacional, hi ha força dissensions entre CDC i UDC a propòsit del procés sobiranista. Els poden afectar a nivell local?

Crec que no. Això afecta a nivell nacional però a nivell de poble no afecta.

Ha signat el compromís amb el procés independentista que l’Assemblea Nacional Catalana demana als candidats a les eleccions municipals?

Tota la candidatura l’ha signat perquè donem recolzament al president Mas i al procés que vam iniciar tots plegats fa més de dos anys.

Vostè vol la independència de Catalunya?

Sí que la vull perquè crec que viuríem millor. Sobretot per una qüestió econòmica: és insostenible que cada any se’n vagin 16.000 milions d’euros de Catalunya i que no tornin. Abans jo no era independentista, però veient els números, la realitat i el govern espanyol que tenim, que no juga al nostre favor, he vist que l’única sortida a dia d’avui és marxar d’aquest país que en veritat no ens vol, per tenir un futur millor i perquè els diners s’inverteixin en la gent de Catalunya.

Posem-nos en un escenari hipotètic en què el Parlament de Catalunya inicia un procés d’independència sense acord amb l’Estat. En un moment donat, la Generalitat demana als ajuntaments que l’ingressin els impostos, l’IRPF i l’IVA, per administrar ella els diners. Vostè què farà si és alcalde?

Això és un escenari que cal veure. En cas que me’l trobi, ja faré. El fet és que estaré sempre al costat del president Mas. No puc entrar-hi més.

Quines són les seves propostes per a Sant Boi?

La primera proposta és que Sant Boi sigui la Capital de la Cultura Catalana el 2022. Seria un projecte integrador, on podrien participar tots els barris. Seria una oportunitat per donar a conèixer les tradicions de Sant Boi, des de les seves festes a la seva gastronomia o la seva història. Altres propostes de CiU són apostar perquè Sant Boi tingui una piscina descoberta en condicions i arreglar els parcs perquè siguin més segurs, estiguin nets i sobretot perquè tinguin més oferta d’activitats.

Ha anunciat que vol abaixar l’IBI, millorar la neteja, l’enllumenat públic i l’aparcament. Tot plegat és possible?

Això son les propostes que fem. A tots els barris es podria ampliar l’aparcament gratuït, perquè hi ha carrers on, en comptes d’aparcar en lateral, es podria aparcar en bateria per augmentar les places. Pel que fa a l’enllumenat, hi ha carrers on a partir de determinada hora de la matinada es podria apagar una part de la il·luminació perquè ja no es dóna el mateix servei que al vespre. Per millorar la neteja, farem un pla específic per a cada barri i cada setmana hi haurà una neteja a fons de cada barri. I sobre l’IBI, aquest any 2015 toca revisar el valor cadastral i és una gran oportunitat per abaixar aquest impost ja que els últims deu anys ha pujat més d’un 50%.

Què cal fer amb l’Ateneu?

Cal escoltar les jornades de participació que hi ha i donar-los suport. Crec que s’estan traient molt bons resultats d’aquestes jornades. Caldrà fer un calendari perquè d’aquí a uns anys l’Ateneu s’hagi recuperat. I cal també seure amb la junta actual i veure el futur viable de l’Ateneu familiar.

La Generalitat ha fet públic recentment el Pla Urbanístic del Delta del Llobregat. Què li sembla el pla pel que fa al que afecta a Sant Boi?

Nosaltres l’estem estudiant i encara no hem agafat una posició sobre aquest tema. Ni tan sols apareix en el nostre programa electoral, perquè volem tenir primer una reunió amb la Generalitat perquè ens expliqui bé el pla. Abans de prendre una posició política volem tenir tota la informació de primera mà.

Recomanacions personalitzades