L’històric dirigent veïnal Josep Fabregat és homenatjat a Marianao

L’homenatge, a títol pòstum, s’ha cristal·litzat en un acte al Casal de Marianao. L’artista local Ferran Soriano li ha dedicat una escultura que s’ha instal·lat al pati del centre. Fabregat va ser líder de l’associació de veïns de Marianao i va impulsar la creació de la Federació Local d’Associacions de Veïns.

Instant de l'acte d'homenatge // Ajuntament de Sant Boi

Instant de l’acte d’homenatge // Ajuntament de Sant Boi

Coincidint amb el 14 d’abril, el Dia de la República, l’històric polític local i líder veïnal, Josep Fabregat, ha estat homenatjat pels seus veïns. El Casal de Marianao, barri on Fabregat va desenvolupar la seva trajectòria social i política i, a més, va viure, ha acollit un acte emotiu.

L’artista local, Ferran Soriano, ha fet una escultura amb un puny enlairat on es representa la cara de Fabregat. A sota, una frase de Bertolt Brecht reconeix la vàlua de les persones que, com ell, dediquen la vida a lluitar. L’obra simbolitza la lluita que el santboià va dur a terme en vida i ha quedat instal·lada al pati del casal de Marianao.

L’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha definit Fabregat com «un referent de la ciutat que simbolitza la coherència i la lluita» pels ideals. Per la seva banda, el regidor de barri de Marianao, Luis Pérez, l’ha definit com una persona «amb un cor enorme, capaç de tot el bo que algú pot representar» davant d’alguns familiars.

El vicepresident de l’Associació de Veïns de Marianao, Rafael Garcia, ha agraït que Fabregat sempre estigués «al costat dels més desafavorits» i ha assegurat que el seu llegat és «difícil d’oblidar i superar». Aquesta associació de veïns juntament amb la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Boi han estat les impulsores de l’homenatge pòstum.

Una vida de lluita

L'escultura d'homenatge a Josep Fabregat és obra de l'artista local Ferran Soriano // Ajuntament de Sant Boi

L’escultura d’homenatge a Josep Fabregat és obra de l’artista local Ferran Soriano // Ajuntament de Sant Boi

Josep Fabregat va néixer a Esparreguera l’any 1929 però ja al 1946 es va traslladar a Sant Boi, on va morir l’any 2014. Laboralment es va dedicar al món de les arts gràfiques. Les inquietuds polítiques i socials el van decantar ràpidament cap a l’activisme i el compromís en diferents fronts.

Va ser regidor del PSUC en el primer mandat de la democràcia (1979-1983). En una segona etapa, entre els anys 1987 i 1991, va tornar a la política local formant part del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya.

La seva lluita va anar molt més enllà de la vinculació amb un cert color polític. Fabregat serà recordat com una de les persones que va impulsar la creació de la Federació Local d’Associacions de Veïns formant part de l’Associació de Veïns de Marianao, on es va convertir en el líder comunitari més destacat i reconegut.

També va estar vinculat a l’Ateneu Santboià. Els dos darrers anys de la seva vida els va dedicar a col·laborar amb un projecte de recuperació de la memòria històrica del barri de Marianao.

Recomanacions personalitzades