La Xarxa de Voluntariat de Sant Boi arrenca amb la participació de 12 entitats

Les entitats de Sant Boi han decidit treballar de manera conjunta a l’hora de buscar voluntaris. Amb aquest objectiu neix la Xarxa de Voluntariat, que ha donat com a resultat una pàgina web on s’aglutinen en una plataforma virtual les ofertes i demandes existents a Sant Boi.

Can Massallera es va quedar petita per acollir a les més de 100 persones que van assistir a l'acte. // Ajuntament de Sant Boi

La sala de Can Massallera es va quedar petita per acollir a les més de 100 persones que van assistir a l’acte // Ajuntament de Sant Boi

El voluntariat és un dels aspectes que més preocupen a les entitats i organitzacions: com trobar el perfil adequat, com formar aquestes persones i com treure la màxima eficàcia del temps que hi dediquen són alguns dels grans interrogants que es plantegen. Amb la voluntat de conèixer i compartir l’experiència sobre voluntariat d’altres entitats i organitzacions de la ciutat, la Fundació Marianao va convocar una reunió al setembre de 2013 amb algunes entitats de Sant Boi. D’aquesta trobada va sorgir la idea de crear la Xarxa de Voluntariat de Sant Boi, presentada públicament el dimarts 20 de gener a Can Massallera.

Dotze associacions locals són les promotores de la creació d’aquesta xarxa que té un objectiu clar: potenciar la pràctica del voluntariat a la ciutat. Les entitats que formen part de la Xarxa de Voluntariat són la Fundació Marianao, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental, Servei Local de Català de Sant Boi, Esplai Eixida, Centre Obert Don Bosco, Cultura Viva, Càritas, Iniciatives Solidàries, Creu Roja Sant Boi, Desos Opció Solidària i l’Ajuntament de Sant Boi. Una pàgina web (voluntariatsantboi.cat) és l’eina principal de l’organisme, on els ciutadans interessats podran trobar detallades les ofertes existents en aquell moment en totes les entitats participants.

D'esquerra a dreta: Immaculada Merino;  l'alcaldessa Lluïsa Moret; Emma Álvarez del Benito Menni i Laura Bada de Cultura Viva // Maria Roda

D’esquerra a dreta: Immaculada Merino; l’alcaldessa Lluïsa Moret; Emma Álvarez del Benito Menni i Laura Bada de Cultura Viva // Maria Roda

La presentació de la Xarxa de Voluntariat va anar a càrrec de Laura Bada, tècnica de Cultura Viva, i Emma Alvarez, coordinadora del Benito Menni. Ambdues van presentar els objectius i el procés viscut per les entitats durant tots els mesos precedents de reunions i trobades. Bada va explicar com la Fundació Marianao, entitat amb un gran volum de voluntaris, es va voler reunir amb altres entitats ja que, segons va explicar, «moltes vegades no podem donar resposta a la gent que s’apropa i d’altres entitats en canvi tenen mancança de voluntariat». La coordinadora del Complex Assistencial Benito Menni va fer una crida per «un voluntariat més qualitatiu que quantitatiu». 

Inmaculada Merino, responsable provincial de voluntariat de l’orde hospitalari de Sant Joan de Déu, per la seva banda, va fer una ponència molt ben estructurada i amb un missatge clar, explicant els dos models de voluntariat existents -un captivat per la transformació social i un altre que s’emmiralla més en la realització personal-, així com els reptes de futur de les organitzacions. Per a Merino, les organitzacions i entitats han de construir plegades un nou model de voluntariat. «Vivim en la societat del risc, de la por, de la desconfiança, una societat on la participació ciutadana és dèbil i inestable, i és per aquest motiu que hem de repensar el model de voluntariat, per aconseguir que la gent senti el voluntariat com la seva manera de viure» va destacar Merino. Aquesta experta en voluntariat va explicar que «des de la descordinació no es genera desenvolupament» i va felicitar a tots els que han fet possible aquesta xarxa a la ciutat «perquè depèn com entenem el voluntariat entendrem també el nostre model de solidaritat».

L’alcaldessa Lluïsa Moret va obrir l’acte fent un reconeixement públic «a totes les persones voluntàries que des de fa anys manteniu vives les entitats, i en conseqüència la nostra ciutat».

Recomanacions personalitzades