Sant Boi participa al quart Congrés de les Dones del Baix Llobregat

La quarta edició del Congrés de les Dones del Baix Llobregat es celebra a Gavà els dies 14 i 15 de novembre per tractar temes com l’emprenedoria femenina, noves organitzacions del temps del treball, lideratge en els moviments socials o la feminització de la pobresa. Sant Boi ha estat subseu del congrés amb una jornada precongressual.

Cartell del 4t Congrés de les Dones del Baix Llobregat.

Cartell del 4t Congrés de les Dones del Baix Llobregat.

El quart Congrés de les Dones del Baix Llobregat tindrà lloc els dies 14 i 15 de novembre a Gavà amb el lema «100% ciutadania. Les dones com a agents del canvi social i econòmic». L’Espai Maragall de Gavà és l’escenari escollit per reflexionar sobre temes com l’emprenedoria femenina i en femení, les noves organitzacions del temps del treball, el lideratge de les dones en els moviments socials o la feminització de la pobresa.

El congrés s’obrirà divendres 14 a la tarda amb el debat «Les dones com agents de canvi econòmic», amb la participació de Teresa Crespo, llicenciada en Història Contemporània i presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS); Marta Zaragoza, economista i emprenedora, a més de fundadora i directora de Cresàlida, Creixement i Consolidació Empresarial i professora de la UB, URV i UOC; i Sara Moreno, professora de sociologia de la UAB. La jornada inaugural tancarà amb una conferència cantada a càrrec de la cantant Martirio però abans serà el moment de presentar els treballs previs fets a les subseus de Sant Boi així com a Castelldefels, Cornellà, Esplugues, Sant Feliu i Sant Joan Despí i es debatran els punts en comú.

La segona jornada del congrés a l’Espai Maragall de Gavà copia l’esquema de divendres i s’obre a les 10h amb el debat «Les dones com agents de canvi social» amb la participació de Paco Abril, sociòleg, investigador i formador en temes de gènere i masculinitat; Adriana Ciocoletto, arquitecta, membre del Col·lectiu Punt 6 i experta en urbanisme i gènere; i Rosa Cobo, professora titular de Sociologia del Gènere i directora del Centro de Estudios de Género y Feministas de la Universidad de A Coruña. A continuació es tornaran a presentar els treballs fets a les subseus, aquest cop les ciutats protagonistes seran Abrera, Begues, Corbera, la Palma de Cervelló, el Prat, Pallejà i Sant Just Desvern. Una batucada al passeig Joan Maragall de Gavà posarà el punt i final al cap de setmana.

Jornada prèvia a Sant Boi

El treball previ fet a Sant Boi es va materialitzar el divendres 26 de setembre, amb una jornada preparatòria del congrés on es va presentar l’estudi «Femení plural. Les dones a l’economia cooperativa» i es van realitzar diversos tallers relacionats amb l’economia i l’ocupació femenina i el paper que tenen els ajuntaments en l’impuls de l’economia social i el treball de les dones.

Durant aquesta jornada precongressual també es va donar a conèixer l’experiència de les cooperatives Fil a l’agulla, Suara i Mujeres pa’lante i es van organitzar tres espais de treball sobre mesures de conciliació i lideratges femenins en el marc de l’economia cooperativa i l’emprenedoria social, la participació de les dones en l’àmbit econòmic i el rol dels municipis en l’impuls de l’ocupació femenina.

Congrés nascut a Sant Boi

Sant Boi de Llobregat va ser el municipi pioner i organitzador l’any 2002 del primer Congrés de les Dones del Baix Llobregat, el que va ser un primer pas per coordinar esforços i aglutinar propostes. Cada 4 anys s’han anat celebrar aquestes trobades, al 2006 a Sant Feliu i l’anterior a l’actual a Viladecans l’any 2010. La gran conquesta pels organitzadors ha estat la consolidació d’una xarxa d’entitats, administracions públiques i persones a títol individual que es coordinen per crear i portar a terme propostes específiques.

Recomanacions personalitzades