La quarta edició del Congrés de les Dones del Baix Llobregat es celebra a Gavà els dies 14 i 15 de novembre per tractar temes com l’emprenedoria femenina, noves organitzacions del temps del treball, lideratge en els moviments socials o la feminització de la pobresa. Sant Boi ha estat subseu del congrés amb una jornada precongressual.
El quart Congrés de les Dones del Baix Llobregat tindrà lloc els dies 14 i 15 de novembre a Gavà amb el lema «100% ciutadania. Les dones com a agents del canvi social i econòmic». L’Espai Maragall de Gavà és l’escenari escollit per reflexionar sobre temes com l’emprenedoria femenina i en femení, les noves organitzacions del temps del treball, el lideratge de les dones en els moviments socials o la feminització de la pobresa.
El congrés s’obrirà divendres 14 a la tarda amb el debat «Les dones com agents de canvi econòmic», amb la participació de Teresa Crespo, llicenciada en Història Contemporània i presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS); Marta Zaragoza, economista i emprenedora, a més de fundadora i directora de Cresàlida, Creixement i Consolidació Empresarial i professora de la UB, URV i UOC; i Sara Moreno, professora de sociologia de la UAB. La jornada inaugural tancarà amb una conferència cantada a càrrec de la cantant Martirio però abans serà el moment de presentar els treballs previs fets a les subseus de Sant Boi així com a Castelldefels, Cornellà, Esplugues, Sant Feliu i Sant Joan Despí i es debatran els punts en comú.
La segona jornada del congrés a l’Espai Maragall de Gavà copia l’esquema de divendres i s’obre a les 10h amb el debat «Les dones com agents de canvi social» amb la participació de Paco Abril, sociòleg, investigador i formador en temes de gènere i masculinitat; Adriana Ciocoletto, arquitecta, membre del Col·lectiu Punt 6 i experta en urbanisme i gènere; i Rosa Cobo, professora titular de Sociologia del Gènere i directora del Centro de Estudios de Género y Feministas de la Universidad de A Coruña. A continuació es tornaran a presentar els treballs fets a les subseus, aquest cop les ciutats protagonistes seran Abrera, Begues, Corbera, la Palma de Cervelló, el Prat, Pallejà i Sant Just Desvern. Una batucada al passeig Joan Maragall de Gavà posarà el punt i final al cap de setmana.
Jornada prèvia a Sant Boi
El treball previ fet a Sant Boi es va materialitzar el divendres 26 de setembre, amb una jornada preparatòria del congrés on es va presentar l’estudi «Femení plural. Les dones a l’economia cooperativa» i es van realitzar diversos tallers relacionats amb l’economia i l’ocupació femenina i el paper que tenen els ajuntaments en l’impuls de l’economia social i el treball de les dones.
Durant aquesta jornada precongressual també es va donar a conèixer l’experiència de les cooperatives Fil a l’agulla, Suara i Mujeres pa’lante i es van organitzar tres espais de treball sobre mesures de conciliació i lideratges femenins en el marc de l’economia cooperativa i l’emprenedoria social, la participació de les dones en l’àmbit econòmic i el rol dels municipis en l’impuls de l’ocupació femenina.
Congrés nascut a Sant Boi
Sant Boi de Llobregat va ser el municipi pioner i organitzador l’any 2002 del primer Congrés de les Dones del Baix Llobregat, el que va ser un primer pas per coordinar esforços i aglutinar propostes. Cada 4 anys s’han anat celebrar aquestes trobades, al 2006 a Sant Feliu i l’anterior a l’actual a Viladecans l’any 2010. La gran conquesta pels organitzadors ha estat la consolidació d’una xarxa d’entitats, administracions públiques i persones a títol individual que es coordinen per crear i portar a terme propostes específiques.