Sant Boi, epicentre de la Diada del Tricentenari

Representants d’institucions públiques, partits polítics i entitats ciutadanes han participat en l’ofrena floral davant la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat.

Autoritats i assistents cantant el 'Cant de la Senyera' // Maria Roda

Autoritats i assistents cantant el ‘Cant de la Senyera’ // Roberto de la Fuente

L’acte institucional de la Diada, presidit per l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha comptat enguany amb la participació de la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega. A més, han estat presents els principals polítics de la comarca com és habitual: el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, així com de representants de la Diputació de Barcelona, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de nombrosos ajuntaments del Baix Llobregat, de partits polítics com a CDC, UDC, PSC, ICV-EUiA, CUP i PxC. Tampoc han faltat sindicats i entitats socials, culturals i esportives de la ciutat.

La commemoració s’ha iniciat amb una recepció en els jardins de Can Torrents i des d’allà els participants s’han desplaçat a la plaça de Mossèn Jaume Oliveras, davant la parròquia de Sant Baldiri, on s’ha hissat la bandera de Catalunya, lliurada per la Comissió Popular del Tricentenari, amb la interpretació del Cant de la Senyera per part d’una coral local.

A l’interior de la parròquia s’ha realitzat l’ofrena floral davant la tomba de Rafael Casanova, on s’han pogut veure més estelades de l’habitual i on s’han escoltat en diversos cops crits d’independència. L’acte ha finalitzat amb l’aixecada de dos pilars per part dels Castellers de Castelldefels i el cant d’Els Segadors interpretat per les corals Renaixença, Ressò i Pedres Blanques. En la salutació del final de l’acte, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha destacat l’esperit «integrador i democràtic de l’Onze de Setembre perquè és la diada de tothom».

 

Convocats per la plataforma de moviments socials Sant Boi en Lluita, una quarantena de ciutadans esperaven els pas dels representants polítics per reclamar «el dret a decidir, però també el dret a treballar i la defensa del dret al propi cos», explicava un dels assistents a la protesta. Al finalitzar l’ofrena aquest grup de ciutadans s’ha encaminat fins a la plaça de l’Ajuntament on han llegit un manifest.

Una diada marcada pel Tricentenari

L’11 de setembre d’enguany ha estat també la cloenda del Tricentenari del 1714. A més de l’ofrena floral, s’han programat diversos esdeveniments culturals en els dies previs i posteriors. El dia 9 es va projectar un «making off» amb els fragments sobre Sant Boi del documental «Bon cop de falç. Història d’un himne», realitzat per TV3 i que es va emetre a la televisió catalana el mateix dia 9. L’acte va comptar amb la intervenció del director de l’Arxiu Històric de Sant Boi, Carles Serret.

Un dia abans de la Diada, el dia 10 es va fer un recital anomenat «Testament 1714» a Can Barraquer. L’acte va consistir en un recull de cançons i romanços de resistència del temps de la lluita contra les tropes borbòniques adaptades musicalment pel compositor i pianista Carles Beltran. Les artistes Llúcia Vives i Sílvia Bel van posar la veu.

Per últim, els actes del Tricentenari es tancaran el dia 14 a l’església de Sant Baldiri, on es presentarà un nou mòdul informatiu al voltant de Rafael Casanova instal·lat a la capella de la Pietat, on es troba la seva tomba. La cantaora santboiana Ginesa Ortega posarà la música a l’acte.

Recomanacions personalitzades