Els guanyadors dels Premis Altaveu elogien l’atreviment del festival

Els artistes premiats posen en valor la valentia del jurat dels Premis Altaveu en la seva aposta per les iniciatives musicals innovadores i trencadores. La gala d’entrega dels guardons a artistes com Sílvia Pérez Cruz i La Pegatina té tocs d’humor i recorda especialment la figura del desaparegut Peret. 

Sílvia Pérez Cruz, amb al Raúl Fenández Miró, durant el seu parlament // Jordi Julià

Sílvia Pérez Cruz, amb al Raúl Fenández Miró, durant el seu parlament // Jordi Julià

La gala d’entrega dels premis Altaveu 2014 ha fet evident que els artistes valoren la valentia de l’organització del festival en apostar per veus diferents de les que es poden trobar a gairebé tots els festivals de Catalunya. Ho explicava Sílvia Pérez Cruz: «El que m’agrada més del premi és la valentia del jurat. Quan tothom em criticava per cantar coses molt diferents, em van donar un premi Altaveu precisament per la versatilitat». La cantant ha estat premiada per «Granada», un disc conjunt amb Raül Fernández Miró. Una aposta arriscada, on segons Pérez Cruz, «som valents, fem el que volem i no el que pensem que agradarà a la gent».

També va elogiar al jurat el cantant de La Pegatina, Adrià Salas, que va destacar que l’Altaveu és «dels pocs festivals que vol fer descobrir coses noves a la gent». Aquest grup que porta 10 anys barrejant rumba catalana amb reagge, ska, rock o hip-hop és molt conegut aquí i a l’estranger, on han fet nombrosos concerts, com per exemple el de la Festa Major de Sant Boi. Tot i això, el cantant va remarcar que el jurat d’aquest premi ha estat el primer que els ha fet un reconeixement: «És el primer premi que rebem que no ha estat escollit per votació popular». I va afegir que «tampoc posa les coses fàcils el 21% d’IVA o tenir poca presència als mitjans de comunicació».

Des del Festival Blues&Ritmes de Badalona -que igual com l’Altaveu l’any passat, enguany celebra el 25è aniversari-, van seguir amb la mateixa línia d’elogi de la cita musical de Sant Boi. Els seus responsables, Jordi Pujol i Guillem Vidal, van assegurar: «Ens encanta l’Altaveu». Entre algunes de les fites, haver portat a Nick Lowe, ara fa 12 anys.

Foto de família amb premiats, jurat i autoritats // Jordi Julià

Foto de família amb premiats, jurat i autoritats // Jordi Julià

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Boi, Montserrat Mirabent, va reconèixer que «en un moment que els festivals s’han convertit en una selva, de mercantilització de la música i de precarització, l’Altaveu és un espai de llibertat i creativitat», motiu pel qual es va mostrar «molt orgullosa d’aquest festival 100% públic que ha pogut seguir independentment dels colors polítics».

Record per Peret

La gala ha recordat Peret // Jordi Julià

La gala ha recordat Peret // Jordi Julià

Mirabent va donar pas a un homenatge al recentment desaparegut Peret, que va ser premiat precisament en la darrera edició. També el va recordar l’alcaldessa, Lluïsa Moret, que va assegurar estar convençuda que «l’Altaveu ja és part de la història de la música de casa nostra», tot reconeixent que la commemoració del 25è aniversari va servir per «obrir una reflexió i tenir energies renovades», creant actes com ara el Sant Boi Urban Dance que «aposten per la dimensió local». A més, va criticar la falta de suport a la cultura per part de les administracions supramunicipals.

Es van mostrar crítics amb les administracions també els dos membres de Za!, també premiats, que tenen els sobrenoms de Papa duPau i Spazzfrica Ehd: «Ja no demanem més subvencions per la música, només que almenys ens deixin fer», tot demanant que no es tanquin els casals autogestionats «que tant fan per la música».

Tocs d’humor

La nota divertida la van posar La Pegatina, que després de rebre el premi es va voler fer un ‘selfie’ amb tots els assistents des de l’escenari per poder penjar al seu Instagram. El presentador, el periodista de Catalunya Ràdio Xavier Graset, va ajudar a fer més amè l’acte amb una «amenaça» de fer que els premiats es llancessin per sobre un cubell d’aigua que va treure, com a part de l’anomentat Ice Bucket Challenge.

El mateix Graset va animar al cantant de l’Orquestra Plateria, Manel Joseph, a cantar alguna cançó. I va aconseguir que ho fes amb «L’home dibuixat». L’orquestra va rebre el guardó ara que compleix 40 anys, i que ha anunciat que comença una gira de comiat. Manel Joseph va lamentar que «amb el que no han pogut acabar tantes coses han pogut els mercats». També va admetre que li agradaria que la gira de comiat «s’allargui tant com sigui possible».

També estaven disposats a actuar tant com sigui el grup Anímic. Els seus cinc membres van estar representats per Miquel Plana, que després d’elogiar el festival va aprofitar per demanar d’actuar al propi festival. D’altra banda, per part del grup Patch, a qui van premiar per la lletra de la cançó «Nord», van recollir el guardó dos dels seus sis membres: Bob Gonsales i Gerard Pàmies, però no l’autor de la lletra, Edu Oñate.

Recomanacions personalitzades