Refree & Sílvia Pérez Cruz, La Pegatina, Za!, Anímic, l’orquestra Plateria, el festival Blues & Ritmes i Patch, guanyadors dels Premis Altaveu 2014

Els Premis Altaveu 2014 reconeixen el treball musical de Refree & Sílvia Pérez Cruz, La Pegatina, Za!, Anímic, l’orquestra Plateria, el festival Blues & Ritmes i la cançó «Nord» del grup Patch. El lliurament dels premis serà el dijous 4 de setembre a Can Massallera.

Com cada any, l’Altaveu, el festival de la música i la cançó de Sant Boi de Llobregat, reconeix a artistes, entitats i trajectòries amb els Premis Altaveu. El jurat de la 26ena edició del festival, format per músics, periodistes i professionals del món de la música i l’organització del festival ha decidit atorgar un total de set premis que reconeixen artistes, entitats, trajectòries artístiques i iniciatives que han enriquit de manera destacada la música produïda a Catalunya durant el darrer any.

Sílvia Pérez Cruz i Raul Fernández Miró (Refree) // Festival Altaveu

Sílvia Pérez Cruz i Raul Fernández Miró (Refree) // Alba Suñé

El primer d’ells serà per a Refree & Sílvia Pérez Cruz pel seu disc conjunt «Granada», «una aventura artística valenta que partint d’un cançoner heterogeni ofereix camins expressius i sonoritats mai abans explorades» i que dóna com a resultat una obra «majúscula, profunda i arriscada».

També rebrà un premi Altaveu el grup La Pegatina, «un dels grups catalans més internacionals». Amb 4 discs compactes editats, han recorregut una vintena de països i tres continents amb la seva peculiar essència festiva a cada concert, que els veïns de Sant Boi van poder viure fa uns mesos durant la passada edició de la Festa Major. El jurat ha destacat que La Pegatina són «hereus de la música ballable i desacomplexada practicada al carrer i a les places» i destaca que el seu projecte artístic combina l’esperit de la rumba, el reggae, el rock, el hip hop i la filosofia més canalla.

El duet Za!, pel seu costat, ha estat premiada per la seva proposta«situada més enllà dels límits dels gèneres musicals ordinaris». La música de Za! navega entre el rock, jazz i l’avantguarda sense complexos, amb subtils accents irònics i efectes catàrtics. El grup format per Papa duPau i Spazzfrica Ehd ha convençut al jurat amb el seu quart disc, una demostració de la nova música tribal del segle XXI.

El grup Anímic també ha estat premiat, en aquest cas per haver creat des de Collbató el que el jurat considera «una música plena de bellesa i tensió, cançons transcendentals i amb una gran capacitat d’evocació que apel·len a la llum i a la foscor de l’ànima».

L'orquestra Plateria durant una de les seves actuacions // Festival Altaveu

L’orquestra Plateria durant una de les seves actuacions // Festival Altaveu

La trajectòria més llarga premiada als Premis Altaveu 2014 és la de l’Orquestra Plateria, que porta voltant per les festes majors de Catalunya des de fa 40 anys. Des del Cap d’any de 1975 al Zeleste, el jurat reconeix que «ha fet evolucionar la música popular de les festes majors i ha influenciat com ningú altre la música de ball amb una innovadora manera e tocar i cantar respecte a les formacions dels anys 40 i 50″. Això ho han aconseguit Manel Joseph i els seus amb un repertori de salsa i música llatina, a més de peces pròpies.

Una altra llarga trajectòria reconeguda als premis Altaveu és la del festival Blues & Ritmes, que ha fet 25 anys. En aquest temps s’ha guanyat el respecte dels aficionats i dels amants de les músiques d’arrel. «Per l’encert d’una programació que ha portat per primera vegada al nostre país artistes llegendaris que són uns referents en la història de la música», ha assegurat el jurat en el raonament del premi al festival pioner a Catalunya en el gènere del blues internacional.

Per últim, la lletra de la cançó «Nord» del grup Patch ha estat reconeguda pel jurat per «aplegar dins seu, d’una manera poètica i amb imatges de gran força evocadora, diverses lectures i significats que ens aboquen al món dels sentiments i les relacions».

Cartell Altaveu 2014L’entrega dels Premis Altaveu 2014 serà el dijous 4 de setembre a Can Massallera. El dia següent començaran les actuacions musicals del festival amb artistes com Jacco Gardner, Neil Halstead, Mishima, El Petit de Cal Eril & David Mengual, Free Spirits Big Band, Laetitia Sadier, Myles Sanko, Robert Ellis, Joana Serrat, José Domingo, Malachi Estereo, Xebi SF, Pedro Parque i Coriolà.

Les actuacions seran a la plaça de l’Ajuntament, els jardins de l’Ateneu Santboià i Cal Ninyo des del divendres 5 fins el diumenge 7 de setembre. Les entrades ja estan a la venda al web del festival i també es poden adquirir a l’Oficina Municipal d’Atenció al Públic de la plaça de l’Ajuntament.

Recomanacions personalitzades