Diverses entitats de Sant Boi reclamen un espai per retre homenatge a la República

La Convenció per la Tercera República, ICV i EUiA porten tres mesos recollint signatures de la ciutadania per demanar que Sant Boi tingui un espai dedicat a la República. Proposen canviar el nom de la plaça de les Forces Armades per plaça de la República.

Prop de 300 persones s’han concentrat a les 8 del vespre a la plaça de l’Ajuntament // Maria Roda

Prop de 300 persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament el dia que el rei va anunciar la seva abdicació // Maria Roda

El passat dijous 3 d’abril, coincidint amb la projecció del documental “Las maestras de la República”, organitzat pel grup de treball d’educació d’ICV Sant Boi, començava la recollida de signatures per demanar que un carrer o plaça de la ciutat sigui anomenat carrer o plaça de la República. La idea és culminar la recollida de signatures amb una moció al ple municipal que proposi aquesta iniciativa i que pugui ser valorada per la resta de grups polítics.

Des de l’inici, la coalició promotora de la iniciativa ha anat sortint regularment al carrer i en diferents espais de Sant Boi per seguir recollint signatures sempre amb bona acollida per part de la ciutadania de la ciutat que va ampliar el seu interès per la iniciativa després de l’abdicació del rei Juan Carlos i la posterior coronació de Felip VI, el que va donar peu a tota una mobilització ciutadana reclamant un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia.

El manifest creat per la recollida de signatures explica que «l’objectiu és retre homenatge a les generacions que fa 83 anys, el 14 d’abril de 1931, van proclamar la Segona República Espanyola i la República Catalana» i expressa la voluntat de posar en valor «la tasca ingent de defensa de la democràcia que varen fer electes republicans i la ciutadania en general, lluitant contra els colpistes i posteriorment contra la dictadura».

Plaça de la República

A partir d’aquesta argumentació, promouen que un espai de la ciutat dugui el nom de «Plaça de la República», en honor al període democràtic arrabassat per les armes i als valors socials, polítics i culturals que li són inherents. Una de les idees que es valoren els responsables de la recollida de signatures és la de proposar el canvi de el nom de la ‘Plaça de les Forces Armades’ per ‘Plaça de la República’.

La plaça de les Forces Armades es troba a Marianao // Google Street View

La plaça de les Forces Armades es troba a Marianao // Google Street View

El nom d’aquest espai va incorporar-se al nostre carrerer, per acord del Ple Municipal del 13 de juliol de 1979, sent normalitzat i catalanitzat a la revisió que es va fer l’any 1990 del nomenclàtor. «Aquesta denominació substituïa el nom de «Plaza del Glorioso Ejército Nacional’ adoptat a la sessió plenària del 6 de maig de 1971″, explica Carles Serret, secretari de la Comissió de Nomenclàtor i d’Espais Públics de Sant Boi de Llobregat.

Símbols franquistes

Sant Boi és una ciutat lliure de símbols franquistes, ja que des de l’inici de la democràcia, van anar eliminant-se o substituint-se, sobretot de la nomenclatura local, tots els elements que recordessin l’etapa franquista. A la ciutat però sí existeixen espais públics amb noms posats en aquell període, però a partir d’unes premisses com la professió o el mèrits d’algú i que la ciutadania no relaciona directament amb la dictadura.

«L’únic element destacable que hi havia al carrer era el monòlit «A los caídos» que estava situat a la Plaça de l’Església i que fou retirat en un moment molt immediat a la victòria de les forces d’esquerra a les primeres eleccions municipals de 1979″, detalla Carles Serret, responsable de l’Arxiu Històric Municipal.

A nivell privat, hi havia 83 plaques amb la simbologia falangista del «jou i les fletxes» (identificadores dels habitatges de protecció oficial de l’Obra Sindical del Hogar / Ministerio de la Vivienda) escampades arreu i que, l’Ajuntament, en un acord del 24 d’octubre de 2005, es va comprometre a retirar.

El pasat 16 de juny, ICV-EUiA va presentar al ple municipal una moció per declarar esgotat el model d’estat actual i reclamar la necessitat d’un referèndum que manifestés la voluntat real de la gent. Va ser aprovada amb el suport de PSC i ICV-EUiA.

Recomanacions personalitzades